nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Behovet av kritiska mineral spås öka.  Regeringen tillsätter nu två utredningar som ska undersöka hur tillgången av sällsynta jordartsmetaller kan säkras i framtiden.
Behovet av kritiska mineral spås öka. Regeringen tillsätter nu två utredningar som ska undersöka hur tillgången av sällsynta jordartsmetaller kan säkras i framtiden. FOTO: Boliden

Gruvavfall kan säkra omställningen till förnybar energi

Sällsynta jordartsmetaller är grundbultar i en grön ekonomi då de används för produktion av bland annat vindkraftverk, batterier i elfordon och solceller. Gruvavfall kan vara en del av lösningen.

  • Annons 1

Merparten av de metaller som krävs för omställningen till förnybar energi utvinns inte inom EU. Kina är störst på marknaden, med 95 procent av den globala tillgången, och har tidigare hotat med att strypa exporten då de själva har behov av metallerna.

Utvinna ur gruvavfall

Nu tillsätter regeringen två utredningar som ska kartlägga det svenska behovet och ta reda på om metallerna kan utvinnas från svenskt gruvavfall. Tillväxtanalys har till den 19 oktober 2017 på sig att undersöka vilka metaller som krävs för tillverkning av de teknik- och miljöinnovationer som just nu utvecklas i Sverige och Europa. Sveriges geologiska undersökning, SGU, ska kartlägga vilka möjligheter det finns att utvinna metallerna ur gruvavfall, men också ur primära källor. Gruvavfallsanläggningarna i Bergslagen kommer att vara studieobjekt.

Behovet av kritiska mineral spås öka. Exempelvis beräknar kommissionen att EU:s årliga behov av dysprosium för vindkraft kommer att öka med ca 660 procent och behovet av neodymium med 2 200 procent fram till år 2030.

–Uppdragen är nödvändiga för att industrin inte ska drabbas negativt och hindra utvecklingen av ny grön teknik, sade närings- och innovationsminister Mikael Damberg när utredningarna presenterades.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.