Global manifestation för klimatet

Klimat På lördag väntas 1000-tals människor marschera runt om i Sverige, med målsättningen att lyfta klimatfrågan på samhällsagendan.
–Manifestationen är en del i en global protest mot bland annat Trumpadministrationens nedmontering av klimatarbetet, säger Torbjörn Vennström, en av arrangörerna.

Global manifestation för klimatet

Den 29 april har USAs president Donald Trump suttit i nittionio dagar och klimatmarschen är ett svar på den klimatfientliga politik som hans administration satte fart på när de tog över makten. Trump har bland annat signalerat att han vill omförhandla FN:s klimatavtal, stängt ned klimatrelaterade vetenskapliga sajter och sänkt budgeten för USA:s miljömyndighet.

Torbjörn Vennström
Torbjörn Vennström

– Donald Trump har även sina motsvarigheter i den europeiska högerpopulismen där en klimatförnekande attityd förenas med attacker mot en human asylpolitik. Vi befarar att dessa strömningar tillsammans kan bromsa klimatomställningen när vi istället skulle behöva gå fortare framåt, säger Torbjörn Vennström.

 

Global rörelse

Marschen är en del av en global manifestation- Peoples Climate March och människor över hela världen kommer att samlas under lördagen för att demonstrera för att bromsa klimatförädringarna. I Sverige anordnas manifestationen på nio platser i landet, i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Nyköping, Borås och Åre . I Stockholm deltar artister som Magnus Carlson, Marlena Ernman och Sarah Riedel.

Arrangörer är ett 20-tal frivilligorganisationer, bland annat Greenpeace, Naturskyddsföreningens lokala föreningar, WWF, Föräldravrålet och Jordens vänner.

– Vi tror på att social hållbarhet och en fredlig samhällsutveckling hänger samman med kraftfulla klimatåtgärder. Löser vi inte klimatfrågan kommer det även att äventyra den sociala hållbarheten, säger Torbjörn Vennström.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.