nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Marschen är en del av en global manifestation- Peoples Climate March. Människor över hela världen samlas under lördagen för att demonstrera för att bromsa klimatförädringarna.
Marschen är en del av en global manifestation- Peoples Climate March. Människor över hela världen samlas under lördagen för att demonstrera för att bromsa klimatförädringarna.

Global manifestation för klimatet

På lördag väntas 1000-tals människor marschera runt om i Sverige, med målsättningen att lyfta klimatfrågan på samhällsagendan.
–Manifestationen är en del i en global protest mot bland annat Trumpadministrationens nedmontering av klimatarbetet, säger Torbjörn Vennström, en av arrangörerna.

  • Annons 1

Den 29 april har USAs president Donald Trump suttit i nittionio dagar och klimatmarschen är ett svar på den klimatfientliga politik som hans administration satte fart på när de tog över makten. Trump har bland annat signalerat att han vill omförhandla FN:s klimatavtal, stängt ned klimatrelaterade vetenskapliga sajter och sänkt budgeten för USA:s miljömyndighet.

Torbjörn Vennström

Torbjörn Vennström

– Donald Trump har även sina motsvarigheter i den europeiska högerpopulismen där en klimatförnekande attityd förenas med attacker mot en human asylpolitik. Vi befarar att dessa strömningar tillsammans kan bromsa klimatomställningen när vi istället skulle behöva gå fortare framåt, säger Torbjörn Vennström.

 

Global rörelse

Marschen är en del av en global manifestation- Peoples Climate March och människor över hela världen kommer att samlas under lördagen för att demonstrera för att bromsa klimatförädringarna. I Sverige anordnas manifestationen på nio platser i landet, i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Nyköping, Borås och Åre . I Stockholm deltar artister som Magnus Carlson, Marlena Ernman och Sarah Riedel.

Arrangörer är ett 20-tal frivilligorganisationer, bland annat Greenpeace, Naturskyddsföreningens lokala föreningar, WWF, Föräldravrålet och Jordens vänner.

– Vi tror på att social hållbarhet och en fredlig samhällsutveckling hänger samman med kraftfulla klimatåtgärder. Löser vi inte klimatfrågan kommer det även att äventyra den sociala hållbarheten, säger Torbjörn Vennström.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.