nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Redan under valkampanjen lovade Donald Trump att lämna klimatavtalet från Paris. Nu talar han om att omförhandla det. FOTO: Shutterstock

”Parisavtalet går inte att omförhandla”

USA:s president Donald Trump meddelade igår att han vill omförhandla FN:s klimatvtal. Världens ledare fördömer hans besked om att lämna avtalet och uppger att det är omöjligt att omförhandla.

  • Annons 1

Donald Trump anger att klimatavtalet blir för dyrt för USA. Avtalet innebär bland annat att världens utvecklade länder ska bidra med 100 miljarder dollar årligen i klimatbistånd till utvecklingsländer från år 2020.

EU- kommissionens ordförande, Jean-Claude Juncker, har uppgett att Trump inte förstår hur komplicerat det blir för USA att gå ur avtalet och att Kina då skulle inta rollen som världens stormakt. Många bedömare menar också att det är juridiskt omöjligt att släppa de klimatmål som förhandlats fram av världens länder i Paris 2015. Bland annat gick Tyskland, Italien och Frankrike ut i ett gemensamt uttalande och förklarade att det inte går.

Kina står fast

Kinas premiärminister, Li Keqiang, har tydligt deklarerat att landet står fast vid sina löften om att uppfylla sina åtaganden. Det gjorde han under sitt besök i Berlin, då även Tysklands förbundskansler Angela Merkel underströk samma sak.

Amerikanska borgmästare och guvernörer har också meddelat att de kommer att fortsätta driva klimatarbetet, fastän Trump lämnar klimatöverenskommelsen.

Regeringscheferna i de nordiska länderna vädjade på torsdagen i ett gemensamt brev till den amerikanska presidenten att stanna kvar i klimatavtalet. Flera amerikanska företagsledare har också försökt övertyga Trump om att inte bryta avtalet.

Bland andra cheferna för datajättarna Apple och Google, elbilsföretaget Tesla, oljejätten Exxon Mobil och livsmedelskoncernen Unilever har starkt kritiserat beslutet.

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.