”Parisavtalet går inte att omförhandla”

Klimat USA:s president Donald Trump meddelade igår att han vill omförhandla FN:s klimatvtal. Världens ledare fördömer hans besked om att lämna avtalet och uppger att det är omöjligt att omförhandla.

”Parisavtalet går inte att omförhandla”
Shutterstock

Donald Trump anger att klimatavtalet blir för dyrt för USA. Avtalet innebär bland annat att världens utvecklade länder ska bidra med 100 miljarder dollar årligen i klimatbistånd till utvecklingsländer från år 2020.

EU- kommissionens ordförande, Jean-Claude Juncker, har uppgett att Trump inte förstår hur komplicerat det blir för USA att gå ur avtalet och att Kina då skulle inta rollen som världens stormakt. Många bedömare menar också att det är juridiskt omöjligt att släppa de klimatmål som förhandlats fram av världens länder i Paris 2015. Bland annat gick Tyskland, Italien och Frankrike ut i ett gemensamt uttalande och förklarade att det inte går.

Kina står fast

Kinas premiärminister, Li Keqiang, har tydligt deklarerat att landet står fast vid sina löften om att uppfylla sina åtaganden. Det gjorde han under sitt besök i Berlin, då även Tysklands förbundskansler Angela Merkel underströk samma sak.

Amerikanska borgmästare och guvernörer har också meddelat att de kommer att fortsätta driva klimatarbetet, fastän Trump lämnar klimatöverenskommelsen.

Regeringscheferna i de nordiska länderna vädjade på torsdagen i ett gemensamt brev till den amerikanska presidenten att stanna kvar i klimatavtalet. Flera amerikanska företagsledare har också försökt övertyga Trump om att inte bryta avtalet.

Bland andra cheferna för datajättarna Apple och Google, elbilsföretaget Tesla, oljejätten Exxon Mobil och livsmedelskoncernen Unilever har starkt kritiserat beslutet.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.