Gamla räkskal blir nya förpackningar

Tänk dig att du köper räkor. Men efter middagen kastar du inte bort påsen. Den äter du istället upp. Det kan bli resultatet av Mikael Gällstedts forskning. Han har visat hur man kan göra miljövänliga förpackningar av rester från livsmedelsindustrin.

Gamla räkskal blir nya förpackningar

Antalet livsmedelsförpackningar ökar hela tiden. Idag är de flesta förpackningar av plast vilket både betyder att avfallsproblemen ökar och till onödig förbrukning av oljereserver. Därför finns det starka skäl till att leta efter miljövänliga alternativ till dagens livsmedelsförpackningar.

Mikael Gällstedt på Kungliga tekniska högskolan, KTH, har i en avhandling tittat närmare på tre olika organiska material och undersökt hur man skulle kunna anpassa dem till att fungera som förpackningsmaterial för livsmedel.

Passar bra

De tre ämnena är kitosan, vetegluten och vassle. Kitosan är ett ämne som man får av skalen från insekter och skaldjur, exempelvis räkor. Vetegluten får man fram efter att ha tagit bort stärkelse i mjöl och är en vanlig restprodukt vid etanoltillverkning. Vassle är en restprodukt vid osttillverkning.

Det finns ett antal faktorer som är viktiga för miljövänliga förpackningar. De måste vara både syretäta och vätsketäta. Dessutom måste de vara billiga och inte föra över ämnen från förpackningsmaterialet till produkten. Genom sin forskning har Mikael Gällstedt lyckats få materialen att vara syretäta och eftersom alla materialen är avfallsprodukter som det finns ett överskott av är de billiga.

Går att äta

Ett problem som återstår att lösa är att göra materialen helt vätsketäta. Då måste materialets struktur klara ett högre tryck.

– Med lite mer forskning borde dessa tre ämnen gå utmärkt att använda till olika typer av förpackningar. Man skulle till exempel kunna göra chipspåsar, jostetror, påsar till pulver och olika såser. Man skulle kunna ersätta många förpackningar som idag har någon form av aluminiumlager, säger Mikael Gällstedt.

En del av sin forskning har han gjort på Korea University. Han menar att intresset för miljövänligare förpackningar är väldigt stort i asien.

– I många asieatiska länder lever de väldigt tätt och har stora problem var de ska göra av alla sina sopor. De har biologiska förpackningarna kan både komposteras och eldas upp för att återvinna energin. Det skulle till och med gå att göra dom ätbara, konstaterar Mikael Gällstedt.

Fakta

• Gluten: Ett protein som finns i de flesta mjölsorter. Glutenproteinet är segt och tätt och passar bra för tillverkning av förpackningsmaterial som likanr plastfilm.

 

• Kitosan: En ämne som kommer från kommer från skalet på skaldjur eller insekter.

Är transparent och syretätt. Likanr cellofan.

 

• Vassle: Ett protein som är ett gulvitt pulver. Utvinns som en biprodukt vid ostframställning.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste