nr-logo

Hållbarhet i praktiken

HSB Living Lab är en världsunik forskningsarena för framtidens boende på Chalmers campusområde i Göteborg. Ett trettiotal studenter och forskare kommer att bo i huset, samtidigt som forskning kring innovativ teknik, hållbarhet, arkitektur och sociala samband sker dygnet runt.

Framtidens boende tas fram i labb

Nu flyttar de första studenterna in i HSB Living Lab. I tio år ska huset användas för att utveckla fasadmaterial, smarta energilösningar, digitalisering och social hållbarhet i framtidens boende.

  • Annons 1

HSB Living lab

Huset är byggt av 44 moduler och tack vare sin modulliknande konstruktion kan det förändras beroende på vad forskarna vill undersöka.

I februari i år anlände 44 färdiga moduler till Deltaparken på Chalmersområdet i Göteborg. På två veckor omvandlades de till ett hus med 29 lägenheter i fyra våningar. Allt var förberett: väggar, kök, toaletter och fönster. Ett trettiotal studenter och forskare kommer att bo i huset, samtidigt som forskning kring ny teknik, hållbarhet, arkitektur och sociala samband sker dygnet runt med hjälp av tusentals smarta sensorer och avancerade it -lösningar. I tio år ska huset användas för att utveckla fasadmaterial, smarta energilösningar, digitalisering och social hållbarhet i framtidens boende. Nio olika samarbetspartners är involverade i projektet, altifrån arkitektbyrårer till forskare och it-företag.

Svenskar vill bo miljösmart

Att bo miljösmart är också något som lockar många svenskar enligt en undersökning som TNS-Sifo genomfört på uppdrag av Tieto, som är it-partner i HSB-living lab Under början av maj intervjuade de 1 000 personer i åldern 16-74 år. Av dem svarade 6 av 10 att miljösmarta lösningar är viktigast vid utvecklingen av framtidens boende och 4 av 10 skulle vilja producera, använda och sälja vidare el tillsammans med sina grannar.

– Resultaten bekräftar att vi svenskar i allmänhet är väldigt miljömedvetna och att miljösmarta och hållbara lösningar bör vara i fokus vid utvecklingen av framtidens boende. Genom att företag i olika branscher, från energi- och byggsektorn till it-företag samverkar från start kan vi täcka in alla aspekter av ett smart boende med fokus på social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet, säger Linnea Källgård, tjänstedesigner och projektledare på Tieto.

Delade resurser

En viktig del i att utveckla framtidens boende är att se över hur de boende kan dela på resurser för att på så sätt minska negativ miljöpåverkan. Studien visar att 46 procent skulle kunna tänka sig att dela aktivitets- och träningsredskap med sina grannar och att 41 procent skulle kunna tänka sig att dela verktyg och trädgårdsverktyg. Bara 1 procent skulle kunna tänka sig att dela dusch och badrum.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.