nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Den första robotstyrda miljöstationen har placerats i ett tättbebyggt område på Södermalm i Stockholm.

Robotstyrd miljöstation tar emot farligt avfall

Stockholms stad vill öka insamlingen av bland annat miljöfarligt avfall, som målarfärg och glödlampor. Därför har staden utvecklat en robotstyrd avfallsstation som tar emot soporna dygnet runt.

  • Annons 1

Det är Stockholm Vatten, landets största vatten- och avfallsbolag, som tagit fram en automatisk miljöstation för placering inne i städerna. Målet är att göra det lättare för stockholmarna att slänga miljöfarligt avfall, som målarfärg, nagellack, sprejburkar och rengöringsmedel, men även småelektronik som ljuskällor och batterier.

Miljöstationen ser ut som ett litet plåthus med en inbyggd robot. För att lämna farligt avfall öppnar du en lucka med ett sms eller en QR-kod och placerar det i en låda, som tas om hand av roboten. Inne i den automatiska miljöstationen finns hyllor med plats för en stor mängd lådor som roboten håller ordning på. När huset börjar bli fullt larmar roboten själv till den ansvariga entreprenören.

– Det ska vara enkelt att lämna sitt avfall på ett miljövänligt sätt i Stockholm. Därför ska vi bland annat ha automatiska stationer som tar emot stockholmarnas farliga avfall, dygnet runt. Det här är bara den första av flera automatiska stationer som vi kommer öppna i Stockholm, säger Katarina Luhr (MP), miljöborgarråd i Stockholms stad.

Staden kommer också att genomföra fler åtgärder för smidigare återvinning. Dessutom ska det till exempel bli så kallad fastighetsnära insamling av förpackningar och mobila miljöstationer som regelbundet hämtar miljöfarligt avfall från hushållen.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.