Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Världens första elväg invigd för tung transport

Trafik & Transport Sandviken har fått världens första elväg för tung lastbil på allmän väg. Under två år ska demonstrationssträckan nu testas och utvärderas.

Världens första elväg invigd för tung transport
Scania

Vid innersta filen i riktning mot Gävle på E16 väster om Sandviken står numera kontaktledningsstolpar längs väggrenen. Här kan tunga transporter koppla upp sig mot luftburna kontaktledningar via strömavtagare monterad bakom lastbilshytten. Denna matar sedan ner strömmen till en elhybridmotor i lastbilen som gör att fordonen kan köra på el upp till en hastighet på 80 kilometer i timmen. På vägar utan luftledningar får lastbilarna köra på sitt dieselhybridsystem igen.

Under två år ska nu elvägen testas och faller det väl ut är ambitionen att bygga liknande nät på andra platser i Sverige.

–Vi ser fram emot att kunna använda underlaget från det här demonstrationsprojektet för att utvärdera vidare satsningar på elvägar för tung godstrafik i Sverige. Intresset från svensk industri är stort, både för skytteltrafik, fjärrtrafik och gruvdrift”, säger Anders Bylund, affärsområdesansvarig på Siemens.

Huvudfinansiärer i projektet Elväg E16 är Trafikverket, Vinnova, Region Gävleborg, Siemens och Scania, men cirka 35 olika aktörer är inblandade.

Här kan du läsa tidigare artikel i Miljö & Utveckling om projektet.

 

Fakta

Tekniken

Ovanför vägbanan finns luftledningar som förser hybridfordonet med el. Luftledningen är inte en högspänningsledning utan av ungefär samma typ som redan används för trådbussar och spårvagnar. En skanner känner av om det finns en strömledning ovanför fordonet och fäller automatiskt upp den strömavtagare som finns ovanför lastbilens tak för att kunna mata ner strömmen till bilens elmotor. Den intelligenta strömavtagaren kan under färden koppla till eller från kontaktledningen vilket gör att fordonet kan byta fil för att till exempel göra en omkörning, även i höga hastigheter. Fordonet fungerar därmed som en helt vanlig lastbil.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.