nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Därför är huset helt självförsörjande

Ett hus utan koppling till el, vatten och avlopp. Från den 1 juni kan du testa att bo i ett helt självförsörjande hus om du besöker Wenngarns slott i Sigtuna.

  • Annons 1

Detta bildspel kräver JavaScript.

”Hus utan sladd” är nästan som en vanlig villa – bortsett från att huset är helt självförsörjande. För precis som namnet antyder, är villan fristående och inte kopplad till något el-, vatten- eller avloppssystem. För att möjliggöra detta har man i stället använt olika innovativa lösningar. Bland annat produceras all husets el med förnybara källor. I duschen används en teknik som möjliggör att vattnet återvinns och avloppsreningen sker genom ett kretslopp i trädgården där där växter renar vattnet via en damm. Allt eftersom ny teknik blir tillgänglig kommer huset att utrustas med fler lösningar. Bakom projektet står Sisyfos fastighetsförädling som specialiserat sig på att förädla fastigheter som tappat sin ursprungliga funktion.

– I Hus utan sladd används smarta lösningar från flera företag och målet har hela tiden varit att bygga ett vanligt hus som är så miljövänligt och energieffektivt som möjligt, säger Olle Larsson, vd Sisyfos.

Huset går att hyra per natt från den 1 juni.

 

 

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.