nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Därför är huset helt självförsörjande

Ett hus utan koppling till el, vatten och avlopp. Från den 1 juni kan du testa att bo i ett helt självförsörjande hus om du besöker Wenngarns slott i Sigtuna.

  • Annons 1

Detta bildspel kräver JavaScript.

”Hus utan sladd” är nästan som en vanlig villa – bortsett från att huset är helt självförsörjande. För precis som namnet antyder, är villan fristående och inte kopplad till något el-, vatten- eller avloppssystem. För att möjliggöra detta har man i stället använt olika innovativa lösningar. Bland annat produceras all husets el med förnybara källor. I duschen används en teknik som möjliggör att vattnet återvinns och avloppsreningen sker genom ett kretslopp i trädgården där där växter renar vattnet via en damm. Allt eftersom ny teknik blir tillgänglig kommer huset att utrustas med fler lösningar. Bakom projektet står Sisyfos fastighetsförädling som specialiserat sig på att förädla fastigheter som tappat sin ursprungliga funktion.

– I Hus utan sladd används smarta lösningar från flera företag och målet har hela tiden varit att bygga ett vanligt hus som är så miljövänligt och energieffektivt som möjligt, säger Olle Larsson, vd Sisyfos.

Huset går att hyra per natt från den 1 juni.

 

 

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

”Inför lagkrav för företag att respektera mänskliga rättigheter”

Vi har på uppdrag av Statskontoret utvärderat hur svensk lag lever upp till FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Vår utredning visar att det finns en rad brister. Bland annat överordnas företagens vinstintresse mänskliga rättigheter, företag hålls ytterst sällan juridiskt ansvariga och kränkningar som sker utomlands prövas ytterst sällan i Sverige, skriver tre jurister som varit involverade i arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4