nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Därför är huset helt självförsörjande

Ett hus utan koppling till el, vatten och avlopp. Från den 1 juni kan du testa att bo i ett helt självförsörjande hus om du besöker Wenngarns slott i Sigtuna.

  • Annons 1

Detta bildspel kräver JavaScript.

”Hus utan sladd” är nästan som en vanlig villa – bortsett från att huset är helt självförsörjande. För precis som namnet antyder, är villan fristående och inte kopplad till något el-, vatten- eller avloppssystem. För att möjliggöra detta har man i stället använt olika innovativa lösningar. Bland annat produceras all husets el med förnybara källor. I duschen används en teknik som möjliggör att vattnet återvinns och avloppsreningen sker genom ett kretslopp i trädgården där där växter renar vattnet via en damm. Allt eftersom ny teknik blir tillgänglig kommer huset att utrustas med fler lösningar. Bakom projektet står Sisyfos fastighetsförädling som specialiserat sig på att förädla fastigheter som tappat sin ursprungliga funktion.

– I Hus utan sladd används smarta lösningar från flera företag och målet har hela tiden varit att bygga ett vanligt hus som är så miljövänligt och energieffektivt som möjligt, säger Olle Larsson, vd Sisyfos.

Huset går att hyra per natt från den 1 juni.

 

 

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Ny plan för att förbättra EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel

Europaparlamentet ska förbättra förtroendet för EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel. Parlamentet har bland annat enats om att allmänheten måste ha tillgång till de studier som används i processen med att godkänna bekämpningsmedel.

  • Annonskod Huvudspalten 4

”Sverige kan bli det klimatmässiga föredöme som omvärlden behöver”

Mattias Goldmann om 73-punktsöverenskommelsen:

Förutsättningarna för att nå klimatmålen till år 2030 förbättras kraftigt med 73-punktsöverenskommelsen mellan socialdemokraterna, centerpartiet, liberalerna och miljöpartiet. Men de viktigaste punkterna behöver konkretiseras och utformas så att de ger maximal klimatnytta, skriver Mattias Goldmann, vd på tankesmedjan Fores med 2030-sekretariatet, i en debattartikel för Miljö & Utveckling.