Framtidens bilar är av trä

Inom tio år kan vi få se nya, förädlade träfiberkompositer inuti bilar och som ersättning för komponenter i vardagliga plastförpackningar. Det siar Mikael Rigdahl på Chalmers tekniska högskola.

Mikael Rigdahl leder en forskargrupp på Chalmers som har gjort framsteg och lyckats förbättra dragstyrkan i cellulosafiberkompositer genom att ändra i bearbetningsprocessen. Drömmen är att kunna använda mycket tunna fibrer. Trä skulle då kunna ersätta fossilbaserade polymerar, det vill säga plast.

– Polymerar har vi lärt oss att bearbeta och förbättra successivt. Vi behöver gå igenom samma process med de förnybara materialen, säger Mikael Rigdahl vid institutionen för Material och tillverkningsteknik.

Om tio år tror han att vi kan se träfiberkompositer i förpackningar och i skyddade interiördetaljer i bilar och på sikt även i synliga bildetaljer.

Stärkelsebaserade filmer och skum är ett annat hett område inom förnybara polymerer. Här har forskargruppen tagit fram ett material som går att filmblåsa med konventionell teknik. Stor tilltro sätter många också till biologiskt anpassade material som polylactic-acid, PLA, som erhålls genom att jäsa stärkelse från bland annat majs.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.