Fortsatt förtroende för Romina Pourmokhtari

Juridik & Politik Riksdagen ger Romina Pourmokhtari (L) fortsatt förtroende att sitta kvar som Sveriges klimat- och miljöminister. Det står klart efter att hon hon klarade onsdagens omröstning om en missförtroendeförklaring.

Fortsatt förtroende för Romina Pourmokhtari
Riksdagen låter Romina Pourmokhtari sitta kvar som minister. Foto: Ninna Andersson/Regeringskansliet.

Under onsdagen hölls omröstningen om den missförtroendeförklaring som Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet riktat mot Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

För att fälla miljöministern krävdes det att minst 175 ledamöter röstade ja, vilket är en majoritet av riksdagens 349 ledamöter. Omröstningen landade i 66 röster för, 177 emot och 104 nedlagda röster, vilket innebär att Romina Pourmokhtari (L) får stanna kvar på sin post.

Innan omröstningen hölls en debatt i riksdagen, där representanter från samtliga partier framförde sina synpunkter. Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén var först ut med att tala.

– Det är Miljöpartiets uppfattning att Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari upprepade gånger agerat på ett sätt som visar att hon saknar lämplighet för sitt ämbete. Hennes förtroende är förbrukat, säger han och understryker att miljöministern uttalat sig ”grovt vilseledande och direkt felaktigt”.

Därefter tog Liberalernas gruppledare Lina Nordquist vid.

– Tack vare Romina Pourmokhtari finns för första gången en plan i Sverige för att nå netto noll i koldioxidutsläpp till 2045. Den här regeringens klimatpolitik syftar inte till att minska utsläppen, den syftar till att eliminera dem, säger hon.

Vidare tillade Lina Nordquist att misstroendeförklaringen visar på att C, MP och V struntar att komma i mål, men är ”rysligt intresserade av att komma sisådär halvvägs”.

– Det inte Romina Pourmokhtari som ska bort. Det är den här meningslösa symbolpolitiken som ska bort.

Debatten fortsatte med uttalanden från representanter övriga partier.

Vänsterpartiets Samuel Gonzales Westling (V) lyfte bland annat att han, tillsammans med sitt parti, anser att hela regeringen borde avgå och att de hellre hade sett att misstroendeförklaringen riktades mot Sveriges stadsminister Ulf Kristersson (M).

Kristdemokraternas Camilla Brodin lyfte att en misstroendeförklaring bör användas med ”stor försiktighet” och beskriver agerandet från C, V och MP som en ”PR-kupp”.

Socialdemokraternas Lena Hallengren riktade i sitt framförande skarp kritik mot regeringens klimatpolitik.

– Sveriges klimatlag somantogs av riksdagen 2017 i nästintill total enighet är tydlig: Regeringen ska bedriva en klimatpolitik som minskar utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser, men som också bevarar och skapar funktioner i miljön som motverkar klimatförändringen och dess skadliga effekter, säger hon och fortsätter:

– Den här regeringen har gjort precis tvärtom, säger hon och lyfter att den nuvarande regeringens klimatpolitik leder till ökade utsläpp med 5,9–9,8 miljoner ton koldioxidekvivalenter till 2030.

– Detta klimatsvek ska stadsrådet och hela regeringen hållas politiskt ansvariga för. Stadsrådets agerande har anmälts till Konstitutionsutskottet som ska utföra sin granskning utifrån ett konstituerat perspektiv.

Samtidigt meddelade hon att Socialdemokraterna väljer att avstå i omröstningen om att rikta en missförtroendeförklaring mot miljöministern.

– Att ersätta ministern utan att byta politik gör inte skillnad för klimatet, avslutar Socialdemokraternas Lena Hallengren.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.