Hållbarhetsprofilens spaningar från Cop28

Cop28 Cirkulära flöden för fosfor och kväve, global potential för fiskslam och en uppmärksammad utställning. Ragnsells hållbarhetschef Pär Larshans, delar sina spaningar från FN:s klimatmöte.

Hållbarhetsprofilens spaningar från Cop28
Pär Larshans. Foto: Ragn-Sells.

Även om förhandlingarna inte riktigt fått upp farten pågår de parallella sessionerna vid världstoppmötet för klimatåtgärder, Cop28 i Dubai, för fullt med ett stort antal aktiviteter, presentationer och diskussioner. Ragn-sells är ett av alla svenska företag som är på plats. Hållbarhetschef Pär Larshans berättar om sina intryck och hur schemat ser ut.

– Vi är själva värdar för tio olika seminarier på tre olika paviljonger under Cop28 med fokus på CCU, Cirkulära flöden för fosfor och kväve, hur dagens reningsverk blir morgondagens resursverk, hur fiskbajs blir till både energi och näringsämnen samt att man undviker övergödning, säger han till Miljö & Utveckling.

Han pratar även om en välbesökt utställning i den svenska paviljongen. Easymining, ett företag som Ragnsells äger, visar upp hur de omvandlar avloppsslam till byggmaterial.

– Detta har blivit en stor positiv snackis här nere på Cop28 med ministermöten från många länder. Easyminings innovationer är betydelsefulla för att minska risken för att vi överskrider de planetära gränserna, särskilt inom bio-kemiska områden. Cop28 är en optimal plats för att sprida kunskap om vad som är möjligt, säger Pär Larshans.

Pär Larshans säger att klimatförhandlingarna är lite oklara just nu, men han tror att de kommer ta fart senare i veckan. Han tycker också att de övriga sessionerna har varit bra.

– De har fokuserat mycket på vatten och livsmedelssäkerhet vilket är områden där vi har våra viktigaste lösningar, avslutar han.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.