Förslag: Inför minimipris på flyg i Europa

Klimat Idag finns det ingen gräns för hur lite en flygresa får kosta. Men det kan snart vara ett minne blott då frågan om att stoppa billiga flyg nu drivs på EU-nivå.

Förslag: Inför minimipris på flyg i Europa
Nu drivs frågan om ett minimipris på flyget på EU-nivå. Foto: Adobe Stock.

Det är Frankrikes transportminister Clément Beaune som driver frågan om att införa ett minimipris på flygresor i Europa, något som han meddelade under en intervju med veckotidningen L’Obs på onsdagen.

Under intervjun gav han beskedet att han ”under de kommande dagarna” planerar att lägga fram ett förslag till övriga transportministrar i EU om att införa en gräns för hur lite en flygbiljett inom Europa får kosta.

– Flygbiljetter för tio euro när vi befinner oss mitt i den ekologiska omställningen, det är inte längre möjligt, sade han till tidningen och tillade att det inte återspeglar ”priset för planeten”.

I intervjun uppmanade Clement Béaune även till beskattning av aktiviteter som genererar utsläpp, samt meddelade att Frankrike planerar att höja skatten på avgående flyg från landet för att finansiera investeringar i järnväg.

Exakta detaljer med förslaget, som hur det ska utformas och prisnivå, framgick inte av intervjun.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.