Klimatförändringar kan leda till kraftigt minskade skördar av världens viktigaste basgrödor – även om jordbruket anpassar sig till ett varmare klimat. Det visar en ny studie publicerad i vetenskapstidskriften Nature. Forskare har kommit fram till att skördarna av bland annat majs, soja, vete, ris, kassava och durra kan minska med motsvarande 120 kalorier per person och dag för varje grads global uppvärmning.
Skördar hotas av klimatförändringar – trots anpassningar
Forskning Klimatförändringarna hotar världens livsmedelsproduktion – även om jordbruket anpassar sig. En ny studie visar att skördarna av flera viktiga basgrödor kan minska kraftigt redan vid måttlig uppvärmning, vilket kan få allvarliga konsekvenser för den globala livsmedelsförsörjningen.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Studien, som letts av Andrew Hultgren vid University of Illinois Urbana-Champaign, bygger på omfattande data från 12 658 regioner i 54 länder. Forskarna använde historiska uppgifter om hur jordbrukare har reagerat på tidigare klimatförändringar, och kombinerade dem med modeller för framtida uppvärmningsscenarier och ekonomisk tillväxt. Resultaten visar att även vid realistiska scenarier med begränsad uppvärmning, som baseras på nuvarande klimatpolitik, väntas betydande förluster. Till exempel kan sojaskördarna minska med 16 procent, veteskördarna med 7,7 procent och majs med 8,3 procent fram till år 2100. Endast ris visade sig kunna öka något i avkastning, med cirka 4,9 procent.


