Förnybar energi ger 60 000 nya jobb

En omställning till förnybar energi kan ge 60 000 nya jobb. Det menar en ny rapport från LRF, Naturskyddsföreningen och Anders Wijkman.

I somras satte förnybart.nu upp mål som Sverige kan nå om vi satsar på förnybara energikällor och energieffektivisering. Bakom projektet står LRF, Naturskyddsföreningen och Anders Wijkman. Målen var: öka förnybar energitillförsel med 70 Twh till 2020, energieffektivisera med 20 procent, och se till att 70 procent av all energi är förnybar till samma år.

I en ny rapport beräknar förnybart.nu även hur många jobb som kan skapas på väg mot målen. Minst 60 000 nya jobb, slår rapporten fast.

– Det här visar att en minskad användning av fossilt bränsle skapar jobb i Sverige och ger oss möjlighet att ta oss ur klimatkrisen. Dessutom skaffar sig svenska företag konkurrensfördelar och kan exportera den nya tekniken, säger Svante Axelsson, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.

Grönt byggande ger arbete

En av slutsatserna i rapporten är att satsningarna skulle kunna ge ett rejält uppsving i byggbranschen. 20 000 till 25 000 jobb uppskattar man kan bli resultatet av energieffektivisering, varav en stor del av omställningen skulle ske genom renovering och effektivisering av bostäder och lokaler.

– Satsningar på energieffektivisering ger både nya jobb, minskade utsläpp och sparade pengar. En renovering av Miljonprogrammet, med minskad energianvändning som ett mål, är ett win-win-projekt. Vad väntar vi på? säger Anders Wijkman på Tällberg Foundation.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.