Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Flera tillverkare förbjuds sälja vindkraftverk

Vindkraft Arbetsmiljöverket förbjuder tio av tolv tillverkare att sälja vindkraftverk. Det efter att stora arbetsmiljöbrister upptäckts.

Flera tillverkare förbjuds sälja vindkraftverk
Creative Lab / Shutterstock.com

I dag finns det över 3 000 vindkraftverk i Sverige. År 2020 kommer vi ha ytterligare 1 000 kraftverk.

Runt årsskiftet 2015/2016 inspekterade Arbetsmiljöverket 23 vindkraftverk från tolv olika företag. Kontrollen visade stora brister i arbetsmiljön – farliga utrymningsvägar, risk för kontakt med rörliga maskindelar och otillräcklig utrustning för utrymning hittades. Det rapporterar Ny Teknik.

Tio av tolv får förbud

Detta är den första tillsyn som gjorts i Europa. Tillverkarna GE, Senvion, Enercon, Siemens, Dongfang, Gamesa, Vestas, Eno, Sinovel och Nordex har fått förbud att välja vindkraftverk i Sverige.

Vid förbudet krävde även Arbetsmiljöverket att företagen skulle återkalla alla vindkraftverk som redan monterats. Men om företagen förbättrar arbetsmiljön för arbetarna så kan vindkraftverken fortsätta säljas.

Även de två återstående företagen kan riskera att få försäljningsförbud – Kenersys och EWT. Brister har funnits och Arbetsmiljöverket överväger nu att utfärda försäljningsförbud.

Tillverkarna överlagar till förvaltningsrätten

Enligt Ny Teknik har fyra av tillverkarna fått försäljningsförbud i Sverige. Dessa är GE, Vestas, Nordex och Sinovel. Samtliga företag har valt att överklaga beslutet till förvaltningsrätten.

Läs mer här.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.