Här är kommunerna som minskat utsläppen mest från sina fordonsflottor

Transporter Antalet svenska kommuner och regioner som når målet om 70 procent minskning av fossila koldioxidutsläpp från fordonsflottan har mer än fördubblats jämfört med föregående år. Det visar en ny rapport.

Här är kommunerna som minskat utsläppen mest från sina fordonsflottor
Malmö. Foto: Adobe Stock

Enligt rapporten Miljöfordonsdiagnos, framtagen av Dun & Bradstreet och Miljöfordon Sverige, har antalet svenska kommuner och regioner som når målet om 70% minskning av fossila koldioxidutsläpp från fordonsflottan mer än fördubblats jämfört med föregående år. Totalt 53 kommuner och 7 regioner har lyckats minska sin klimatpåverkan genom att använda drivmedel med hög klimatnytta, såsom el, biogas, E85 och HVO100.

– Dessa kommuner och regioner är spjutspetsarna som visar vägen. De har satsat på en fossiloberoende fordonsflotta och når därför en hög klimateffektivitet. Men trots att så pass många kommuner och regioner kommit långt saknas fortfarande förutsättningar i delar av Sverige. Där det saknas tillgång till biogas och laddplatser blir det betydligt svårare att nå klimatmålen, säger Pernilla Hansson projektledare på Miljöfordon Sverige i en kommentar.

Stockholm bästa kommun

Miljöfordonsdiagnos är en årlig ranking av kommuners och regioners fordonsflottor baserat på deras prestationer i att minska koldioxidutsläppen enligt riksdagens miljömål till 2030. Stockholm stad tar förstaplatsen som ”bästa kommun” för nionde året i rad med 44 poäng. Region Skåne vinner i kategorin ”bästa region” för tionde året i rad med 41 poäng och kan även stoltsera med 100 procent fossiloberoende personbilar.

Vara kommun och Region Västernorrland utmärker sig som segrare i kategorierna ”störst förbättring”. Vara har ökat sin poäng med 34 genom att införskaffa lätta ellastbilar och fler laddhybrider. Region Västernorrland har ökat sitt elbilsinnehav med 17 fordon, vilket ger dem en marginalseger över Region Kalmar Län.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.