Få din vilja igenom utan formell makt

Miljöarbete Samma förutsättningar men olika resultat. Det finns några tydliga skillnader mellan de personer som lyckas driva hållbarhet i jobbet och de som fastnar.

Få din vilja igenom utan formell makt

Miljöstrateg, hållbarhetsansvarig, miljösamordnare. En specialistfunktion som inte alltid innebär formell makt. Samtidigt ska du få dina kollegor att dra åt samma håll och genomföra viktiga förändringar. Exempelvis kan det vara knepigt att få andra att ändra prioriteringar, hålla tidplanen eller ens skriva under på att det finns ett problem att lösa.

Vad gör då att vissa lyckas bra i sina roller medan andra fastnar? Vad skiljer mellan good och great?

– Det som verkligen har betydelse är förhållningssätt, attityder och hur man närmar sig sitt arbete. IQ och fackkunskap spelar mindre roll när man kommit en bit in i karriären, berättar Jonas Rickle, vd på konsultföretaget Positively.

Två strategier

Jonas Rickle håller utbildningar utifrån forskning om hur vi påverkar varandra och låter oss påverkas. Han hänvisar till en studie där säkerhets- och arbetsmiljöansvariga på ett stort oljebolag studerats. Deras uppgift var att minimera antalet arbetsplatsolyckor, men de saknade formellt ansvar. Här kunde forskarna tydligt se två strategier för att ta sig an uppgiften.

Den ena gruppen koncentrerade sig på hur kollegorna borde arbeta för att jobba säkert, de tog fram manualer och rutinbeskrivningar. De fokuserade på rätt och fel, på hur kollegorna borde jobba och försökte ”lära” dem att göra rätt.

Den andra gruppen skapade sig en paraplyöversikt. Borde arbetsgången se annorlunda ut för att kollegorna inte skulle ta riskfyllda genvägar? De lade mycket tid och energi på att ta reda på vad som behövde förändras, på att påverka förutsättningarna och på hur de skulle få med sig kollegorna i detta.

Den senare gruppen var betydligt mer framgångsrik än den första.

– Du kan ha den bästa arbetsmanualen i världen, men om kollegorna ändå tar genvägar fyller manualerna ingen funktion, poängterar Jonas Rickle.

Enligt honom blir man mer framgångsrik som specialist genom att ta sig tid att förstå varför människor gör som de gör, hur deras situation ser ut och hur de påverkas av en förändring.

– Förstår du dem bättre, förstår du antagligen också vad som krävs för att de exempelvis ska börja arbeta mer hållbart, säger Jonas Rickle.

Mindre rationell

I Sverige tenderar vi att överanvända fakta och logiska resonemang när vi vill få med oss andra i en förändringsprocess.

– Vi använder det alldeles för mycket, tänker att om jag bara kan övertyga dig med fakta så kommer du att tycka och känna som jag.

Framgång handlar istället om förståelse för hur människor påverkas och vad som påverkar dem. Jonas Rickle vill därför slå ett slag för en kommunikationsstil som handlar om vara vara öppen, autentisk och genuint vilja förstå andra. Fokus är var organisationen ska istället för på vad som är bra och dåligt med den nuvarande situationen.

– Vill du samla människor kring ett gemensamt mål har du mycket bättre förutsättningar att lyckas med det angreppsättet, konstaterar han.

Fakta

Så får du med dig kollegorna

  • Bestäm vad du verkligen vill uppnå och sätt upp mål.
  • Förstå bevekelsegrunden hos den grupp du ska påverka.
  • Involvera genom att vara autentisk kring hur du tänker och öppen för kollegornas argumentation.
  • Försök samla kollegorna kring något som alla gemensamt känner för. Med ett gemensamt mål blir sammanhållningen stark, vi blir upprymda av att tillsammans med andra jobba mot samma vision.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste