Experten: 5 förslag för mer cirkulära möbler

UPPHANDLING Offentlig sektor måste ta större ansvar och sluta fokusera på kortsiktiga kostnader. Det säger Simon Imner, näringspolitisk expert på Trä- och Möbelföretagen, och lyfter fem förslag för att göra upphandling till en motor i den cirkulära utvecklingen.

Experten: 5 förslag för mer cirkulära möbler
Simon Imner, näringspolitisk expert på TMF. Foto: Adobe stock / pressbild.

I en ny rapport beskriver Trä- och möbelföretagen, TMF, hur möbelbranschen arbetar cirkulärt i nya tillverkningsmodeller och vad som krävs för att driva på den cirkulära utvecklingen. Rapporten understryker särskilt den offentliga upphandlingens roll, där lagen om offentlig upphandling, LOU, lyfts fram som en nyckelfaktor.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Med en årlig köpkraft på 3 miljarder kronor har Sveriges offentliga sektor stor påverkan på produktionen. Rapporten betonar vikten av att utforma offentlig upphandling rätt. Vi har en unik möjlighet att driva den cirkulära ekonomin framåt, men det kräver samarbete mellan politik, offentlig sektor och näringsliv, säger Simon Imner, näringspolitisk expert på TMF, till Miljö & Utveckling

Fem förslag från rapporten Så sluts cirkeln:

• Offentliga upphandlingar bör premiera möbler som är designade för lång livslängd och återanvändning

• Samma kravställan på återbrukade möbler som på nytillverkade för att säkerställa produktsäker och miljökrav

• Offentlig sektor bör beakta kostnad över tid snarare än inköpspris för att främja hållbarhet

• Systematisk kontroll med uppföljning och utvärdering av upphandlingskrav

• Nationell harmonisering av upphandlingskrav

Vidare förklarar Simon Imner att bristen på enhetlig kravställning och bristande kravuppföljning gör att nytillverkade möbler ofta granskas hårdare än återbrukade.

– Den offentliga upphandlingen viktar vid utvärderingar ofta på lägsta pris i stället för livscykelkostnad, vilket försvårar långsiktigt hållbara investeringar. Jag tror att standardisering, bättre kravuppföljning samt krav på cirkulär design kan göra offentlig upphandling till den kraft i den cirkulära omställningen som den har potential att bli, säger han.

Ett effektivt sätt att jämföra återbrukade alternativ är att använda tredjepartsgranskade miljövarudeklarationer, så kallade EPD:er, säger Simon Imner. Han betonar också att lagstiftning och utbildning av upphandlare är nödvändiga för att flytta fokus mot hållbarhet och kvalitet.

– Upphandlingsmyndigheten har fantastisk information om allt detta, som jag hoppas börjar används i högre utsträckning än vad som sker idag, säger han.

Hur kan leasing, reparationstjänster och återbruk bli en naturlig del av möbelindustrin, och vad behövs för att öka efterfrågan på dessa tjänster?

– Nya affärsmodeller kring leasing, reparationstjänster och återbruk kan ersätta dagens köp-och-kassera-modell, och lär växa i takt med stärkta ekodesignkrav. Förändrade konsumtionsvanor och digitala plattformar för andrahandsmarknader kan förenkla övergången. Genom att designa möbler för enkel uppgradering och framtida återbruk kan cirkulära affärsmodeller få en rejäl skjuts, avslutar Simon Imner.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.