Entreprenörer coachas för gröna innovationer

Idag intas Kastellet i Vaxholm av 15 utvecklingshungriga entreprenörer inom miljöteknik för att under tre dagar nätverka och lära av experter och mentorer.

Shift Camp i Vaxholm är ett läger i tre dagar där 15 entreprenörer från fem länder möter tio forskare och 25 mentorer.

Syftet är att bygga en ny, tvärvetenskaplig, plattform för entreprenörer, investerare, forskare och mentorer och ge dem möjlighet att bygga långsiktiga relationer. Deltagarna får utbildning, kunskapsutbyte och inspiration från forskare och experter inom miljö, teknik, strategi och design.

Tanken är att koppla samman länderna runt Östersjön i ett samarbete kring innovation.

– Vi vill lyfta social ecological innovations. Vi behöver innovationer som löser fler än ett problem, säger Maja Brisvall, projektledare för Shift.

Hon ger exempel på en sådan innovation, den lilla toalettpåsen från företaget Peepoople. Produkten löser ett sanitärt problem, men också ett socialt eftersom människor slipper oroa sig för överfall då de kan använda produkten hemma. Dessutom fungerar påsen som gödsel när den kasseras.

Maja Brisvalls bästa tips till företag som vill ta sig ut på marknaden med miljöteknik är att först och främst hitta en bra mentor.

– Någon som är intresserad av innovationen. Fundera också på om du har rätt marknad. I utvecklingsländerna finns en enorm potential, det kan vara svårare på en mogen marknad.

Shift finansieras av Vinnova och Svenska institutet. Lars Fernvall är senior rådgivare på Vinnova:

– Vi är angelägna om att få igång ett närmare samarbete med innovativa företag på miljöområdet. Vi ser att den här regionen runt Österjön har potential att utvecklas till något som är väldigt konkurrenskraftigt globalt.

Maja Brisvall hoppas på en uppföljning av Shift till nästa år.

– Vi kallar det här för vårt beta-år. Vi lär oss alla, det är en lärandeprocess. Jag hoppas att det går vägen. Alla är exalterade, för det här är något som inte har gjorts tidigare.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.