Energimakeover kan ge britter kassaklirr

Britter som isolerar sina hem i vinter kan få tillbaka tiotusentals kronor från regeringen.

Energi- och klimatförändringsdepartementet har tagit fram en pott på 125 miljoner pund som ska användas till husägare som energieffektiviserar sina hem, skrover Euractiv.com.

Tanken är att husägare som köper tjänster som uppgradering av oljepannor och värmeisolering av loft kan få tillbaka en del av sin investering. Ju mer arbete husägaren har låtit genomföra och ju mer energi de sparar, desto mer pengar kan de få tillbaka. I genomsnitt räknar energidepartementet med att en husägare får tillbaka motsvarande 3 700 kronor.

Erbjudandet gäller bara de första tusen hushåll som ger sina hem en energimakeover och faller ut när 40 miljoner pund har spenderats.

Den brittiska regeringen hoppas att initiativet ska förbättra energieffektiviteten i 14 miljoner hem. Dessutom hoppas regeringen att det ska leda till fler jobb och sänkta koldioxidutsläpp.

Men alla är inte glada åt förslaget. Luciana Berger som är oppositionens skuggminister i klimatfrågor tycker att förslaget är ”ett desperat försök att avleda uppmärksamheten från en energipolitik som är i kaos”.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.