Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

En halv miljon fler hönor lever fritt

frihet 500 000 fler hönor lever fria jämfört med december 2017, enligt föreningen Djurens Rätt. Det betyder att ungefär 95 procent av alla värphöns i Sverige slipper bo i bur.

En halv miljon fler hönor lever fritt
Fler går fritt.

Inför Äggets dag som är andra fredagen i oktober, har Djurens Rätt kartlagt hur hönorna i landet lever. Det visar sig att allt fler av dem som levererar äggen till oss människor kan sträcka på sina vingar fritt och slipper bo i bur.

– Utvecklingen går år rätt håll. Under de senaste åren har över 70 företag verksamma i Sverige sagt nej till burarna efter samtal med Djurens Rätt. Detta har gjort att andelen hönor i burar har halverats på bara tre år, säger Nathalie Söderström, ansvarig för företagsrelationer hos föreningen.

Få värstingar

Företag delas upp i olika listor, utifrån vilken sorts ägg de använder. Listan för de värsta, de som använder burägg, är kort och innehåller bara sex företag. Till det kommer en längre lista för företag som inte tydligt berättat om vad de gör.

Listan för dem som fasar ut ägg från höns i bur är klart längre, liksom listan för dem som köper ägg från frigående höns. De allra bästa tar ett steg till och använder Kravmärkta ägg eller sådana som klassas som ekologiska på annat sätt. Den listan är kort och innehåller även den sex företag.

Döljs i bakelse

Bland konsumenterna väljer också alltfler bort buräggen och sätter därmed tryck på företagen. Därför döljer sig äggen från höns i bur ofta i bakverk, såser med mera.

Eftersom några företag fortfarande väljer burägg tycker föreningen att det är dags för lagstiftning. I Luxemburg, Tjeckien, Tyskland, Schweiz och Österrike har burhållning av hönor förbjudits, liksom i de amerikanska delstaterna Washington, Oregon, Kalifornien, Arizona, Colorado, Michigan, Massachusetts och Rhode Island. Men i Sverige är det inte så.

– Det är anmärkningsvärt att det helt saknas politisk vilja att lagstifta bort burarna när utvecklingen både hos konsumenterna och bland företag talar ett så tydligt språk, säger Nathalie Söderström.

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Webbinarium

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.