Svenska glaciärer krymper

Forskning Glaciärerna i den svenska fjällvärlden blir allt mindre. Det syns tydligt i Lantmäteriets nya laserdata över fjällen.


Svenska glaciärer krymper
Shutterstock

På Lantmäteriet pågår just nu ett projekt för att kartlägga Sveriges glaciärer. Kartläggningen görs med hjälp av bilder från laserskanning med flygplan.

Björn Olander
Björn Olander

– Från den laserskanning vi gjort hittills kan vi se att många glaciärer minskat betydligt i storlek sedan 2008, säger Björn Olander, kartingenjör på Lantmäteriet.

I Kebnekaise-massivet har Rabots glaciär dragit sig tillbaka ungefär 80 meter och Siehtagasglaciären omkring 60 meter sedan 2008. Rágujiekna som tidigare bredde ut sig över gränsen mellan Norge och Sverige finns nu bara på den norska sidan.

Terrängen kan förändras drastiskt när en glaciär krymper.

– Vi har till exempel sett att sjön vid Sveriges största glaciär, Sálajiegna, som tidigare dämdes upp av glaciärisen nu har fått nya utlopp. Vattenståndet i sjön har sjunkit med mer än sju meter och vattnet har tagit nya vägar, berättar Björn Olander.

 

Glaciären Sálajiegna 2008 (övre bilden) och 2015 (nedre bilden).
Glaciären Sálajiegna 2008 (övre bilden) och 2015 (nedre bilden).

Revideringar av glaciärernas utbredning gjordes i mitten av 80-talet och senast 2014 med hjälp av vanliga flygfoton. Den nya kartläggningen med laserskanning från flyg ger förbättrade möjligheter vad gäller exakthet.

Laserbilderna gör fjällkartan ännu mer tillförlitlig och är bra underlag för exempelvis miljöforskare. Det är bland annat lättare att skilja snö från is och därmed se vad som verkligen är en glaciär. Resultatet av den nya kartläggningen kommer att synas i Lantmäteriets fjällkarta.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.