nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Många glaciärer har minskat betydligt i storlek sedan 2008, enligt data från Lantmäteriet. FOTO: Shutterstock

Svenska glaciärer krymper

Glaciärerna i den svenska fjällvärlden blir allt mindre. Det syns tydligt i Lantmäteriets nya laserdata över fjällen.


  • Annons 1

På Lantmäteriet pågår just nu ett projekt för att kartlägga Sveriges glaciärer. Kartläggningen görs med hjälp av bilder från laserskanning med flygplan.

Björn Olander

Björn Olander

– Från den laserskanning vi gjort hittills kan vi se att många glaciärer minskat betydligt i storlek sedan 2008, säger Björn Olander, kartingenjör på Lantmäteriet.

I Kebnekaise-massivet har Rabots glaciär dragit sig tillbaka ungefär 80 meter och Siehtagasglaciären omkring 60 meter sedan 2008. Rágujiekna som tidigare bredde ut sig över gränsen mellan Norge och Sverige finns nu bara på den norska sidan.

Terrängen kan förändras drastiskt när en glaciär krymper.

– Vi har till exempel sett att sjön vid Sveriges största glaciär, Sálajiegna, som tidigare dämdes upp av glaciärisen nu har fått nya utlopp. Vattenståndet i sjön har sjunkit med mer än sju meter och vattnet har tagit nya vägar, berättar Björn Olander.

 

Glaciären Sálajiegna 2008 (övre bilden) och 2015 (nedre bilden).

Glaciären Sálajiegna 2008 (övre bilden) och 2015 (nedre bilden).

Revideringar av glaciärernas utbredning gjordes i mitten av 80-talet och senast 2014 med hjälp av vanliga flygfoton. Den nya kartläggningen med laserskanning från flyg ger förbättrade möjligheter vad gäller exakthet.

Laserbilderna gör fjällkartan ännu mer tillförlitlig och är bra underlag för exempelvis miljöforskare. Det är bland annat lättare att skilja snö från is och därmed se vad som verkligen är en glaciär. Resultatet av den nya kartläggningen kommer att synas i Lantmäteriets fjällkarta.

Taggar:,

Kommentarer

1 reaktion till “Svenska glaciärer krymper”

  1. botwid skriver:

    I ett radioinslag från SR Vetenskapsradion den 15/2 kunde man höra att glaciärerna på Nya Zeeland växt i perioden 1983 till 2008.

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.