Varje gång vi tar en joggingrunda, målar om huset eller kör bil avges små plastpartiklar som kallas mikroplast i naturen. En okänd mängd av de här små, men skadliga plastpartiklarna släpps ut i havet via våra vattenreningsverk.
Men vi känner fortfarande inte till hur stor betydelse de olika föroreningskällorna har. Därför har nu den första studien i sitt slag genomförts av det danska Naturvårdsverket. Syftet är både att öka förståelsen av mikroplastens källor och effekter, och att hitta möjligheter att minska föroreningarna av mikroplast.
Konsultföretaget Cowi genomförde studien i samarbete med experter från bland annat Danmarks tekniska universitet och IVL Svenska Miljöinstitutet. Resultaten publicerades i en ny rapport, som innehåller en definition av mikroplastpartiklar och klargör var de kommer ifrån.
– Bland annat visar rapporten att mikroplastpartiklar frigörs genom många olika vardagliga aktiviteter och att det finns flera olika källor till den mikroplast som hamnar i naturen. Vi har kunnat bevisa många effekter på olika typer av organismer, säger Carsten Lasse, chefspecialist på Cowi.