Vilka hållbarhetsmål ska man arbeta mot, och varför? Frågan känns igen och biologisk mångfald hör till de mål som kanske är svårast att ringa in. När Sofia Strandberg, hållbarhetsstrateg på Coop, berättar om företagets arbete med biologisk mångfald tar hon avstamp i ett samarbete med Världsnaturfonden WWF.
Så jobbar Coop med biologisk mångfald
Biologisk mångfald
Coop arbetar med biologisk mångfald i två riktningar: krav mot leverantör och kommunikation med konsument. Internt handlar det om ett strukturerat samarbete mellan hållbarhetsexperter, inköpare och kommunikationsavdelning.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
– Samarbetet Hållbar livsmedelskedja är viktigt för oss. Det är ett initiativ från WWF som engagerar 15 företag. Allt är baserat på forskning och vetenskap, och i projektet har man kommit fram till tio områden där vi bör ställa krav. Biodiversitet är ett av dem, säger hon.
Utifrån väsentlighetsanalysen gäller det sedan att gå in djupare på produktgrupp för produktgrupp.
– Vi tittar till exempel igenom spannmål, vilka utmaningar finns där? Vilka krav på åtgärder kan vi ställa? Det gäller att hitta olika sätt att minska skadan på den biologiska mångfalden, säger Sofia Strandberg.
Oftast gäller skademinimering
I nästan alla fall är det just skademinimering som gäller, men vissa undantag finns. I våras lanserade Coop sin nya produkt Naturbeteskött, som kommer från djur som betar på vissa typer av mark, svensk naturbetesmark.
– Det här är en produkt som ökar den biologiska mångfalden. Målet är att det ska efterfrågas, att det inte klumpas ihop med allt annat svenskt kött, säger Sofia Strandberg.
En viktig hjälp på vägen är de certifieringar som redan finns på plats. Kvalitén på certifieringarna är viktig, de ska vara trovärdiga, baserade på vetenskap, transparenta och kontrollerade av tredje part. Men märkningar räcker inte alltid.
– De som jobbar som inköpare har ett hjälpmedel i form av inköpsguiden. Där har vi tittat på olika produktkategorier, till exempel var det finns certifieringar och vilka frågor man kan ställa till leverantörerna. Vi har ett tätt samarbete med inköparna, säger Sofia Strandberg.
– Det är en utmaning att vara uppdaterad och ha användbara verktyg, och det tar mycket resurser i anspråk. Men det är väldigt viktigt vilka produkter vi väljer. Det är där vi kan göra störst skillnad.
Svårt att ställa krav inom biologisk mångfald
Att ställa krav inom området biologisk mångfald är inte en enkel uppgift.
– Det finns inget index och heller ingen heltäckande övervakning. Däremot finns det bedömningar av hur skadligt till exempel fiske eller odling är, säger Sofia Strandberg.
Hon menar att ämnesområdet biologisk mångfald är svårjobbat eftersom det är ett diffust.
– Vi har ingen överblick men vet att det är jättejätteviktigt. Dessutom kan livsmedel med den här typen av mervärden bli dyrare för konsumenterna. Men betydelsen av fungerande ekosystem borde motivera en viss betalningsvilja, säger hon.
Anonym mat ett problem
Där kommer konsumenterna in i bilden. Är de beredda att lägga några kronor extra för en mer hållbar produkt, och hur ska de värdena kommuniceras?
– Den mat som säljs har ofta gått igenom många led, det är i många fall en ganska anonym mat vi köper. Den är ofta processad i många led och sammansatt av många ingredienser. Det är svårt att få med alla mervärden ända ut i hyllan, säger Sofia Strandberg.
På plussidan med att arbeta med biologisk mångfald hamnar föremålet i sig: fungerande ekosystem.
– Motivationen är att lyckas behålla en biologisk mångfald. Det är helt avgörande för att våra ekosystem ska fungera. Det finns en väldig kraft i det, säger Sofia Strandberg.
Tre tips för biologisk mångfald
1. Ställ frågan till dina leverantörer. På vilket sätt kan de bidra till ökad biologisk mångfald eller minimera skadorna? Om du ställer frågan kommer begreppet upp på dagordningen.
2. Välj bra märkningar och använd dem. Exempel på bra märkningar är MSC, Krav och Rainforest Alliance.
3. Ta en titt på Hållbar livsmedelskedja: hallbarlivsmedelskedja.se. Materialet där är fritt att använda.
Läs mer: Nu släpps världsomfattande rapport om biologisk mångfald