Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Cirkulär ekonomi

Cirkulär ekonomi Kommuner har en viktig roll i omställningen mot en cirkulär ekonomi. Men för att få full utväxling måste regeringen tydliggöra vad kommunerna kan och får göra. Det menar Avfall Sverige i en ny rapport.

Enligt rapporten ”Kommunernas roll i den cirkulära ekonomin”, har kommunerna en viktig roll i utvecklingen mot bättre resurshushållning och cirkulär ekonomi. Kommunerna kan skapa möjligheter för både företag och privatpersoner att återanvända och låta material cirkulera genom att erbjuda infrastruktur för detta. Man kan sprida information och visa exempel på nya affärsmodeller som gynnar cirkulär ekonomi. Kommunal upphandling är ett viktigt verktyg som kan skicka signaler till marknaden.

Saknas tydlighet

Men det saknas tydliga regler för hur offentlig upphandling kan användas för att stödja cirkulär ekonomi, det saknas också tydliga mått för utvärdering. Därför måste kommunernas roll förtydligas menar Avfall Sverige.

WeineWiqvist
Weine Wiqvist, vd för Avfall Sverige.

Idag är det oklart vad kommunerna får göra när det gäller återanvändning och förebyggande av avfall, och hur det kan finansieras. Det är också osäkert vilka krav som kan ställas vid offentlig upphandling.

– För att få full utväxling måste regeringen tydliggöra vad kommunerna kan och får göra exempelvis för att förebygga avfall och främja återanvändning, menar Weine Wiqvist, vd för Avfall Sverige.

Här hittar du rapporten

 

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Webbinarium

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.