Carlgren i europeisk klimatoffensiv

Sex miljöministrar, bland annat Andreas Carlgren vill höja EUs klimatambitioner.
Nu är det dags att EU enas om att minska utsläppen av växthusgaser med 30 procent fram till år 2020 och att även sätta upp mål för framtiden.

Miljöministrarna har alla skrivit under en debattartikel som publicerades i gårdagens The Guardian. Bakgrunden är EU-kommissionens färdplan för en ekonomi med låga koldioxidutsläpp till 2050 som publicerades i förra veckan. Ministrarna anser att färdplanen måste höja Europas klimatambitioner bortom 2020 målet. De vill också att EU enas om att minska sina koldioxidutsläpp med 30 procent fram till 2020.

Miljöministrarna skriver: ”I en tid då vi ser en explosionsartad ökning av oljepriset så har en ambitiös plan för en koldioxidsnål framtid många fler fördelar än att den bara tar itu med klimatförändringarna. Den kommer att öka kontinentens motståndskraft mot oljeprispikar och minska vårt beroende av importerad olja. Den kommer även hjälpa Europa att konkurrera med tillväxtländer på en snabbt växande marknad med miljövänliga varor och tjänster.”

De skriver också:

”Vi tror det är viktigt att en sådan färdplan inleds nu, inte om 40 år, och att det är en plan som kan stimulera rätt investeringar i en koldioxidsnål infrastruktur och teknologi som gör att Europa hamnar på rätt spår till en koldioxidsnål framtid.”

De länder som undertecknat artikeln är förutom Sverige England, Tyskland, Spanien, Danmark, Grekland och Portugal.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.