Samarbete för hållbar vattenrening

Miljöarbete Indiska, Kappahl och Lindex utökar sitt samarbete med Stockholm International Water Institute kring hållbar vattenrening i Indien. Projektet förväntas effektivisera textilproduktionen och minska förbrukningen av vatten, energi och kemikalier hos deltagande leverantörer.

– Det är nödvändigt att vi tar ett gemensamt ansvar i vattenfrågorna, som är för stora att hantera för ett enskilt företag, säger Renée Andersson, etik- och miljöansvarig på Indiska.

Swar, (Sustainable Water Resources), är ett samverkansprojekt mellan Indiska, Kappahl, Lindex och Stockholm International Water Institute (Siwi), med stöd från Sida. Projektet bidrar till lärande och handling samtidigt som en gemensamt framtagen vattenkod testas. Projektet har inspirerats av IFC/Världsbankens framgångsrika Cleaner Production-projekt i Bangladesh 2011, som utnämndes till ett av årets tre mest värdefulla projekt av World Economic Forum i Davos.

Varje implementering förväntas åstadkomma stora effektivitets- och miljöförbättringar. Målet är fortsatt utveckling av textilnäringen med stora miljömässiga förbättringar som renare vatten, färre smutsiga utsläpp och en tryggare arbetsmiljö. Med enkla medel kommer projektet att göra märkbar skillnad för människa och miljö i Indien.

– Swar är ett utmärkt exempel på ett innovativt samarbete som bidrar till att minska den negativa miljöpåverkan från den indiska textilindustrin. Vi vill uppmuntra till fler och liknande initiativ från den privata sektorn, säger Charlotte Petri-Gornitzka, generaldirektör på Sida.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.