Bönderna har tröttnat – Färöarna inför vandringsavgift och städdag

Internationellt Det har blivit populärt att vandra på Färöarna. Så populärt att ögruppens bönder sätter upp egna bommar och tar betalt av turister som vandrar på deras ägor.

Bönderna har tröttnat – Färöarna inför vandringsavgift och städdag
Turistön Mykines. Foto: Adobe Stock

Färöarna, en ögrupp i Nordatlanten, har blivit allt turisttätare under de senaste åren. Öarna som har 50 000 invånare, tar varje år emot 100 000 besökare.

Turismen är en viktig inkomstkälla för de boende. Men den medför även en oro hos befolkningen, gällande hur naturen påverkas. Det rapporterar Sveriges Radio.

Det har gått så långt att vissa bönder satt upp egna vägbommar på sina ägor, och tagit betalt av turister för att de ska få passera.

Inför officiell vandringsavgift

Detta är något som uppmärksammats i Färöarnas parlamentsval, och man inför nu en vandringsavgift för alla som vill vandra på den populära turistön Mykines.

För alla som vill vandra utanför de officiella vandringslederna på Färöarna kommer det snart kosta 350 kronor i avgift. Det är en rejäl prishöjning, från dagens 100 kronor. Pengarna ska gå till att restaurera naturen. För färingar och barn kommer det dock vara gratis.

Inför städhelg

Ön tar även ett krafttag kring nedskräpning och stänger sina vandringsleder en helg i april. Då ska det städas.

I dagsläget har 6 000 personer från hela världen ansökt om att få komma och städa ön och återställa platserna på landets stora turistmål.

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Webbinarium

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.