Arlandas framtid ligger i Peter Normans händer

Karriär Nu står det klart att det blir Peter Norman som ska utreda flygplatsen Arlandas framtid. Det meddelade infrastrukturminister Tomas Eneroth på en presskonferens. Peter Norman var tidigare finansmarknadsminister under Fredrik Reinfeldt (M) och är nu ordförande inom både musik och transport.

Arlandas framtid ligger i Peter Normans händer
Arlandas framtid ligger i xxx händer. Foto: Swedavia

I augusti 2021 presenterade utredaren Magnus Persson sin plan för Bromma flygplats. Utredaren förslog en möjlig avveckling av Bromma. Nu tillsätts även en utredare för Arlandas framtid.

– Inrikesflyget har fått andra förutsättningar än tidigare. Pandemin har kraftigt minskat flygandet och i digitaliseringens tidevarv kommer vi se förändrade resemönster. Det är också en utmaning för flyget att ställa om till att vara hållbart. Sverige är ett avlångt land och flyget är viktigt för tillgängligheten i landet, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) på en presskonferens, och tillägger:

– Frågan om Bromma och Arlanda hänger tätt ihop, därför tar vi nu nästa steg och tillsätter en utredare för att säkra flygkapaciteten på Arlanda.

Peter Norman utreder Arlandas framtid

Utredaren blir Peter Norman, den tidigare finansmarknadsministern och medlem i Arlanda rådet som nu ska utreda Arlandas framtid.

– Utredaren ska ta fram en plan för utveckling av flygplatsen, inklusive miljötillstånd. Planen ska vara i linje med klimatmålen och bidra till omställningen om ett fossilfritt flyg, säger Tomas Eneroth.

Från musik till höga höjder

Peter Norman är idag ordförande för Transportstyrelsen och har tidigare suttit med i Arlanda rådet. Han är även ordförande för Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

– Jag är otroligt glad och hedrar, det är viktigt för Sverige. Jag både tror och hoppas på att få till en bra lösningen på den här frågan som diskuterats i många år, säger Peter Norman.

Utredningstiden är knapp

Utredningstiden är kort. Redan den 15 juni ska Peter Norman komma med ett  förslag till regeringen. Det blir en tuff tidsram men Peter Norman är positiv.

–Mitt uppdrag är på fyra månader och mycket är redan gjort. Det finns många utredningar, men verkligheten förändras hela tiden. Dels handlar det om miljöfrågor, dels om teknologi, säger Peter Norman och fortsätter:

– När jag läser utredningsuppdraget, då står det som att utredaren ska ta fram en plan för en utveckling och utökning av Arlanda flygplats för att säkra flygkapaciteten. Det handlar om att hitta en formel för hur en flytt från Bromma till Arlanda kan gå till, hur lång tid det kommer att ta, vad behöver vi behöver göra för att se till att lösa miljöfrågan och så vidare.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.