Analys: Detta ändrar allt och inget – 6 slutsatser om Trump som president

Analys Donalds Trumps seger gör att tvågradersmålet ligger i respirator och att 1.5-gradersmålet är dött. Det skriver Mattias Goldmann i en analys där han ändå ser ett antal ljusglimtar.

Analys: Detta ändrar allt och inget – 6 slutsatser om Trump som president
Donald Trump på valmöte i Arizona. Foto: Gage Skidmore, Wikimedia commons


Tvågradersmålet ligger i respirator, 1.5-gradersmålet är dött – men varje utsläppsminskning, varje klimatsatsning blir viktigare än någonsin med Trump som president. Det förstärks av att Trump har ett samlat parti i ryggen som också går fram i kongressens båda kammare.Här är sex slutsatser som trots allt ger visst hopp för framtiden:

  1. Trump är bättre förberedd – men det är omvärlden också. När Trump vann första gången, var det en chock för de flesta av oss men nu har delstater som Kalifornien systematiskt arbetat för att säkra sina möjligheter att fortsatt ha mer långtgående klimatkrav än USA har på federal nivå. EU:s inriktning för de kommande åren ska också ses i ljuset av att man förberett sig på att behöva stärka sin egen hållbara basindustri som svar på ett USA som under Trump riktar in sig mer på konkurrens och mindre på samverkan.
  2. Trump vann inte på anti-klimatbudskap. Detta var inget klimatval alls. Harris tonade ner sitt klimatengagemang för att inte skrämma bort marginalväljare men också Trump kampanjade och vann på helt andra frågor än anti-klimat, främst ekonomi och migration. Han har också mildrat sin kritik mot elbilar, förnybar energi och energilager, kanske på grund av den i övrigt alltmer obehagliga Elon Musk som ju kampanjat med Trump. Det är viktigt för framtiden, där Trump alltså har förväntningar på sig att leverera främst på helt andra områden än att till exempel snabbt riva upp IRA, världens största klimatsatsningen någonsin som är populär hos näringslivet och många hushåll.
  3. Parisavtalet är inte hotat. När Trump valdes första gången hade COP22 i Marrakech precis inletts, det första efter att Parisavtalet antagits året innan. Då var oron stor att många andra länder skulle följa efter och lämna Parisavtalet, men så skedde inte – och så sker knappast nu heller. Avtalet har klarat ”Trumptestet”, är mycket mer robust nu och det alltmer uppenbart akuta klimatläget gör att vi som värld måste hålla fast vid det. Därmed blir också COP29 – som COP22 var – en global samling för klimatet, och måste nyttjas för just detta. Framsteg inom kraven på skärpta klimatmål, förstärkt klimatfinansiering och ett globalt mål för klimatanpassning får nu en helt ny geopolitisk dimension – och just genom att Trump lämnar Parisavtalet kan inte hans förhandlare riva upp överenskommelserna.
  4. Förnybart vinner en rättvis match. Trumps ”drill baby drill” är goda nyheter för olje- och gasindustrin och förfärligt för klimatet. Men under Biden gavs rekordmånga nya tillstånd för ny utvinning och projektering så skillnaden kan bli mindre än vad vi fruktat och vad till exempel Carbon Brief räknat på. Det förstärks av att förnybart är lönsamt på en fri marknad, som numera har nästan lika många anställda som inom fossilindustrin i USA och omfamnas av republikaner i många delstater som ett sätt att uppnå ”energy independence”.
  5. Europas konkurrenskraft inom omställningen kan stärkas. USA och Kina har i nuläget stöd till industrier inom den förnybara omställningen som europeiska tillverkare bara kan drömma om. Det är en del av förklaringen till problemen för Northvolt, Volkswagen och många andra – och en orsak till att både uppstartsaktörer som Heart Aerospace och etablerade aktörer som Volvo flyttar alltmer av sin verksamhet dit. Om USA under Trump minskar detta stöd, och om USA:s och Kinas handelsrelationer blir allt mer ansträngda är det huvudsakligen negativt – men med en uppsida för europeisk industri som kan konkurrera på bättre villkor än idag på en marknad som globalt sett trots allt växer.
  6. Föregångare behövs mer än någonsin. FN:s senaste Gap Report visar att vi är på väg ut över ravinen i rasande fart och med valet av Trump är läget nu ännu värre – det vore löjligt att förneka. Samtidigt vet vi att omställningen är inom räckhåll, lönsam jämfört med det katastrofala alternativet, har starkt positiva synergier och i grunden är vad medborgare i hela världen vill. Just därför behövs länder som kliver fram och visar vägen – men också kommuner, regioner, företag och faktiskt individer. Varje utsläppsminskning räknas, gör skillnad och är absolut avgörande för en framtid att tro på – också med fyra mycket ovälkomna år till med Trump som president.

    Idag måste vi som engagerar oss för klimatet och för en hållbar framtid få sörja, för detta är ett stort bakslag. Men redan imorgon och varje dag därefter måste vi göra det bästa av läget. Glaset är inte halvfullt, knappt ens halvtomt – men tillsammans vinner vi ändå.

Mattias Goldmann

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.