Allt fler erbjuder nettodebitering

Det senaste året har flera elbolag börjat erbjuda sina kunder nettodebitering. Tanken är att det ska öppna upp för fler producenter av förnybar el.

Allt fler erbjuder nettodebitering

Senast i raden av elbolag att erbjuda nettodebitering är Blixia. Deras tjänst vänder sig till företag och innebär att el som kunder producerar själva genom exempelvis vind och sol och levereras ut på nätet kvittas mot den vanliga elen. Företagen som använder nettodebitering betalar alltså bara för den elförbrukning som ligger utöver det man producerat själv. På den förnybara el som företaget själv producerar betalas ingen energiskatt, så länge det inte handlar om så kallad yrkesmässig elleverans.

– Det här innebär stora besparingsmöjligheter för exempelvis bostadsbolag, som har satsat på egen vindkraft eller solel. Det gör det lättare att räkna hem investeringarna i förnybar el, vilket vi på Bixia vill uppmuntra, säger Flemming Christoffersen, chef för företagsförsäljning på Bixia.

Det senare året har fler och fler el- och energibolag börjat erbjuda nettodebitering. Några av dem är Umeå Energi, Mälarenergi och nätbolaget Utsikt.

– Månadsvis kvittning mellan konsumerad och producerad el skapar förutsättningar för att allt fler vill satsa på mikroproduktion, sade Per Everhill, affärsutvecklare Utsikt Nät, när tjänsten lanserades i slutet av 2011.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.