nr-logo

Tidningen för miljöproffs

timthumb.php

30 000 laddbara bilar på vägarna

På nio månader har antalet elbilar i Sverige ökat från 20 000 till 30 000. Om tre år räknar elbranschen med så många som 200 000 laddbara bilar i landet.

  • Annons 1

Ny statistik från elkraftbranschens intresseorganisation, Power Circle, visar att det i slutet av februari i år fanns totalt 30 274 elbilar och laddhybrider på svenska vägar.

Bland enskilda modeller var intresset fortsatt störst för tjänstebilsfavoriten, Volkswagen Passat GTE, följt av Mitsubishi Outlander och Nissan Leaf.

Snart 40 000 elbilar

– Utvecklingen accelererar för de laddbara bilarna. Det tog 13 månader att nå 20 000 laddbara bilar, men bara nio månader att nå 30 000. Kanske når vi 40 000 inom sju månader, säger Olle Johansson, vd för Power Circle.

Även den svenska laddinfrastrukturen fortsätter att växa. Det finns nu 770 publika laddstationer i Sverige med totalt 2 756 laddpunkter.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.