nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Strukturen hos enzymet fettsyrasyntas (till vänster), och den modifierade varianten med främmande enzym i fettsyrassyntasets kammare (till höger) FOTO: Chalmers tekniska högskola

Nytt genombrott: Bränsle kan produceras av jästceller

Forskare vid Chalmers tekniska högskola har hittat ett sätt att producera hållbara kemikalier som kan användas som biobränslen.

  • Annons 1

Just nu forskas det för fullt kring hållbara alternativ som kan ersätta världens oljeberoende, inte minst inom transportsektorn.

Nu har en forskargrupp på Chalmers tekniska högskola, som arbetar med design av jästcellfabriker, hittat ett sätt att tillverka alternativ till bensin och jetbränsle. Genombrottet består i att det har lyckats hitta ett sätt att förändra enzymet fettsyrasyntas, FAS, så att det kan framställa nya produkter.

– Det här enzymet producerar vanligtvis långa fettsyror, men vi har nu förändrat det så att det tillverkar medellånga fettsyror och metylketoner – kemikalier som används i dagens transportbränslen, förklarar Zhiwei Zhu, post-doc i forskargruppen.

Forskarna kommer nu att fokusera på att använda det modifierande enzymet för att bygga jästcellfabriker som producerar kemikalier och bränslen från glukos.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.