EU-krav på hårdare utsläppskontroll

EU Europaparlamentet vill förbättra kontrollerna av nya bilar på EU:s vägar och ha en noggrannare övervakning av bilar som redan används inom EU.

Även om både EU-kommissionen och EU-länderna under lång tid känt till att dieselbilars utsläpp i laboratorieprovningar skilt sig kraftigt resultaten av utsläppstester under faktisk körning, så har de misslyckats med att skydda luftkvaliteten och folkhälsan inom EU på ett lämpligt sätt, anser ledamöterna i Europaparlamnetet.

Under tisdagen fattade de beslut om att bland annat ändra EU:s regler för ”typgodkännande”, vilket inkluderar noggrannare övervakning av bilar som redan används inom EU.

Bättre kontroll krävs

I en separat omröstning så godkände parlamentet också EU-kommissionens utkast till lag om förbättrade kontroller av det arbete som utförs av nationella myndigheter och organ som godkänner motorfordon till salu. Kontroller av bilar bör trappas upp och EU-kommissionen bör skaffa sig en bättre överblick över hur nationella myndigheter lever upp till sitt ansvar, samt i vissa fall testa bilar själv, anser ledamöterna i parlamentet.

Efter att utsläppsskandalen, Dieselgate, briserade under 2015, så förväntade sig EU-kommissionen att EU-länderna skulle utreda avslöjandena på egen hand. Men Europaparlamentet anser nu att EU-länderna misslyckats både med att tillämpa rättsliga sanktioner mot biltillverkare och att kräva återkallelser av ”defekta” motorfordon.

 

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.