nr-logo

Hållbarhet i praktiken

29 idéer för ett bättre samhälle

Musslor som övergödningssänka och blommande gator. De är två av de förslag för ett bättre samhälle som miljökonsulten WSP:s medarbetare listat ut under 2016.

  • Annons 1

För att samla in innovativa förslag anordnar miljökonsulten WSP varje år tävlingen fantastiska idéer där medarbetare landet runt kan bidra med sina bästa förslag för ett bättre samhälle. Under 2016 har företagets medarbetare samlat ihop 29 idéer. Här är tre av dem:

Blommande gator i Örebro

orebros-gator-blommarFör att bidra till att minska trafiken i Örebros stadskärna ville man göra plats för bredare cykel- och gångbana, och man ville minska antalet körfält till endast ett i vardera riktning. Men för att ändå kunna ha kvar utrymme för utryckningsfordon att ta sig fram behövdes en överkörningsbar refug i mitten.

 Lösningen blev en ett mönster av stiliserade blommor, som målas direkt på gatan och som på längre håll ser ut som en vanlig heldragen linjen men som när man kommer nära avslöjar de tulpanliknande blommorna.

Höns som äter musslor

gillar-hons-musslorPå Västkusten har man länge testat musselodlingar men i ett projekt testades om de även kan användas som övergödningssänka i Östersjön. Det visade sig gå fint. Dessutom har musslorna också potential som djurfoder till värphöns, i kombination med odlade mikroalger.

Musselodlingar kan alltså både fungera som övergödningssänka och djurfoder.

Nya genägar för solkraft

nya-genvagar-for-solkraftSolceller i kombination med likströmsbaserad eldistribution kan skapa stora värden. När fastighetbolaget Vasakronan skulle bygga ett nytt hotell- och kontorskomplex i centrala Göteborg byggdes en central utrustning i fastigheten som skötte omvandlingen.

Solcellerna på taket producerar likström och med den nya tekniken kunde även elen transporteras smartare. Elen från solcellerna kommer i ett första steg förse belysningen i garaget med el helt utan omvandling och med minimala förluster i eldistributionen.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.

Fiskguiden 2019: Här är fiskarna du ska låta simma vidare

WWF:s konsumentguide för fisk och skaldjur är släppt. Den vittnar bland annat om att bestånden hos 4 av 10 av våra vanligaste matfiskar inte mår bra. Miljö & Utveckling listar vilka fiskar du ska undvika i disken.