224 000 ton i slasken

Avfall Under ett år häller svenska hushåll ut 224 000 ton mat och dryck via avloppet. Det visar en studie som utförts på uppdrag av Naturvårdsverket och Livsmedelsverket.

224 000 ton i slasken

Mycket som hälls ut hade kunnat ätas eller drickas. Den främsta anledningen till att maten eller drycken hälls ut är att den blivit över från till exempel en måltid. Andra anledningar är att varan blivit gammal eller att bäst-före-datumet har passerat.

Mest slänger hushåll som består av endast en person. Där går 32 kilo matavfall i avloppet per person och år, vilket kan jämföras med snittet på 26 kilo per person och år. Totalt, om man räknar med både det som hälls ut i avloppet och det som slängs i soppåsen, slänger hushållen i genomsnitt 107 kilo matavfall per person och år.

– Att mat slängs är inte bra, varken för miljön eller för den egna plånboken. Livsmedelsverket kommer i höst göra en kommunikationskampanj för att uppmärksamma frågan om hur alla på enkla sätt kan minska mängden mat som slängs, berättar Ingela Dahlin, projektledare på Livsmedelsverket.

Fakta

Det här hälls ut i avloppet

Kaffe/te: 38 procent

Mejeriprodukter: 25 procent

Drycker (exempelvis saft, läsk, vin, öl): 11 procent

Fast avfall som ris, pasta, flingor:10 procent

Sås och soppa: 10 procent

Sött (glass, sylt mm): 2 procent

Övrigt flytande matavfall (exempelvis rått ägg och tomatpure): 4 procent

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.