-->

10 miljötips till dig som ska ut i naturen i sommar

Tips & råd Många svenska förutspås även i sommar ge sig ut i naturen. Miljö & Utveckling har sammanställt tips från Friluftsfrämjandet och Naturvårdsverket för dig som ska ut i naturen och inte vill förstöra den.

10 miljötips till dig som ska ut i naturen i sommar
Kungsleden i Hemavan, Västerbottens län. Foto: Jenny Kejerhag

1. Utforska nya områden

På länsstyrelsens webbplats under rubriken ”besöksmål” finns information om vad som kan upplevas i olika nationalparker och naturreservat.

2. Undvik fulla parkeringar

Är det möjligt att lämna bilen hemma? Kanske kan du cykla, gå eller använda dig av kollektivtrafik för att ta dig till naturområdet. Då slipper du parkeringskaoset.

3. Gå längs med leder och på spångar

Utnyttjar man de leder som finns så risker man inte att förstöra naturen runtom och vi kan njuta av den längre.

4. Ta hand om skräpet

Ta alltid med dig en påse att plocka skräp i. Ibland tappar folk skräp efter lederna, plocka upp det och källsortera det när du kommer hem.

5. Elda med måtta i naturen

Gör helst på eld i en ordentlig eldstad. Vill du göra upp en eld på marken så tänk på att var rädd om mark, vegetation och träd i närheten. Ha alltid vatten i närheten för att släcka elden med.

6. Diska ansvarsfullt

Tänk på att inte diska i vattendrag utan använd ett kokkärl eller diskbalja. På så vis slipper vi att vatten förorenas av oljerester eller diskmedel.

7. Tänk på var du gör dina behov

Planera dina toalettbesök. Oftast finns det toaletter längs med leden att besöka. Behöver du göra dina behov i naturen, så gör det på plats där inte någon annan riskerar att kliva i det och låt inte toapapper ligga i naturen, det tar lång tid att bryta ned. Ytterligare ett råd kommer från en av våra läsare: gräv ned avföringen eller använd hundbajspåse, detta för att minimera risken för smitta mellan människa och djur.

8. Håll hunden kopplad

Ta med hunden ut i naturen och ha den gärna kopplad. Detta gäller framförallt under perioden, mars–augusti när djuren får ungar.

9. Sverige med husbil eller husvagn?

Friheten är stor, men har du koll på vad som gäller? Det är inte tillåtet att köra i terrängen, och reglerna för var du får övernatta skiljer sig från kommun till kommun.

10. Upptäck fjällen, men planera först

Den bästa fjällupplevelsen får du om du är förberedd. Fjällsäkerhetsrådet har tips och råd för härliga och säkra fjällturer.

Vill du veta mer?

Besök Naturvårdsverkets hemsida här eller Friluftsfrämjandets hemsida här.

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.