10 miljöböcker från vårens utgivning

Lästips Miljö & Utveckling tipsar i varje nummer om böcker med koppling till miljö, natur och hållbarhet. Här är ett axplock ur vårens utgivning, allt från fjärilar till mat, klimatstrider och vatten. Håll till godo!

10 miljöböcker från vårens utgivning

1. Naturen som inspiration

Att naturen inspirerat konstnärer i århundraden är välbekant, men i boken Den uppfinningsrika planeten handlar det om en annan typ av inspiration. Ämnet är biomimikry, eller biomimik, alltså hur man kan dra nytta av naturens lösningar på olika problem. Det kan handla om att skaffa fram vatten i en öken eller uppnå minsta möjliga luftmotstånd. Författaren Fredrik Moberg är forskare vid SEI. Natur & Kultur.

Intervju med Fredrik Moberg.

2. Sommarbok

Fjärilar och skärgård, kan det bli mer somrigt? I en vacker bok går entomologen Fredrik Sjöberg igenom samtliga 78 fjärilsarter som han hittat i Stockholms skärgård. Boken är illustrerad med akvareller av Wilhelm von Wright. Fjärilarnas skärgård är utgiven på bokförlaget Max Ström.

 

 

3. Prisad debutant

Den unge miljöaktivisten Dara McAnulty skildrar ett år av sitt liv i boken En ung naturälskares dagbok. Han upplever naturens skiftningar under året, familjen flyttar och han deltar i manifestationer för miljön. Boken har prisats bland annat för bästa naturskildring. Alfabeta.

 

3. Mattips från norr

Umeå kommun har tillsammans med 15 restauranger tagit fram en receptbok med klimatinriktning, Mat & Klimat. I boken finns ett recept per restaurang – från gazpacho till rökt gräddfil. En del recept har rejält långa ingredienslistor och tycks ta hela dagen i anspråk, andra är snabbjobbade. Boken innehåller också en hel del röror och andra tillbehör. Laddas ned gratis från Umeå kommuns hemsida.

4. Rafflande om klimatstriden

I boken Spelet om klimatet skärskådar författaren Maths Nilsson hur klimatvetenskapen ifrågasatts från 1990-talet och framåt. Han går igenom hur forskare ställts mot forskare och vilka ekonomiska intressen som står bakom klimatskeptikerna. Han visar också hur klimatskeptikerna nått ut med sina budskap, och bland annat genom media. Roos&Tegnér.

5. Hus med kretslopp

Vetenskapsjournalisten Marie Granmar har skrivit boken Naturhus. I den beskriver hon vad ett naturhus är, hur det fungerar och hur det är att leva i ett sådant hus. Det handlar om att ta tillvara både energi och näringsämnen på ett effektivt sätt. Förutom författarens eget naturhus beskrivs sju andra naturhus. Boken innehåller en mängd fakta om byggmaterial, installationstekniska lösningar, med mera. Natur & Kultur.

6. Undervisa i Agenda 2030

Nu finns en metodhandbok om Agenda 2030 tänkt för framför allt lärare, skolledare och studenter, men också för andra som arbetar med de globala målen. Boken Lärarnas Agenda 2030 – Så kan du utbilda om de globala målen innehåller praktiska exempel och inspiration till hur undervisningen kan gå till. Boken är skriven av Charlotta Granath och Parul Sharma. Sanoma Utbildning.

7. Vatten

Boken Vatten – En historia om människor och civilisationer tar ett stort grepp på vattenfrågan och framför allt människans förhållande till vatten. Det är i första hand en bok om människans historia, men innehåller också ett avsnitt om framtidens utmaningar med torka och översvämningar. Boken är skriven av Andreas Karlsson. Historiska media.

 

8. Fåglar i fält

För fågelälskaren finns nu en ny fälthandbok, Fåglar i Sverige och Norden. Boken är rikt illustrerad och innehåller även en guide till intressanta fågellokaler i Sverige. Texten är skriven av Jan Pedersen, illustrationerna är gjorda av Jony Eriksson. Boken är faktagranskad av Lars-Åke Janzon. Semic.

9. Skogsmulle på plastjakt

Skogsmulle träffar på en ledsen fågel, och upptäcker att skogen är full av plast. Tillsammans med barn och djur städar han upp och återställer naturen. Skogsmulle och den ledsna fågeln är en bilderbok med små kluriga Skogsmullefrågor för den yngre läsekretsen. Friluftsfrämjandet står bakom boken, illustrationerna är gjorda av Lars Bällsten. Egmont.

10. En strimma av hopp

Staffan Laestadius, professor emeritus vid KTH, har i två tidigare böcker behandlat klimatkrisen och den omställning som krävs. I En strimma av hopp visar han en möjlig väg framåt. Verbal Förlag.

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.