10 miljöböcker från hösten 2020

Boktips Från Miljö & Utvecklings boksida hösten 2020 kommer tio tips på miljöböcker. Allt från utvecklingen av elbilsindustrin till tips för den som är nybörjare i naturen finns att hämta i bokform.

10 miljöböcker från hösten 2020
Tre miljöböcker från 2020.

Tid över för läsning i helgerna? Här kommer en lista med tio miljöböcker från höstens utgivning, presenterade utan inbördes rangordning.

En ny industriell revolution

Motorjournalisten Jan-Erik Berggren skildrar omställningen av transportsektorn med utgångspunkt i Northvoltprojektet. Han förklarar hur politik och näringslivssatsningar länkas samman och betydelsen av enskilda personers erfarenheter och drivkrafter. Boken heter Batterirevolutionen – Northvolt och den nya svenska bilindustrin. Mondial.

Framtidsvision för planeten

Den legendariske brittiske tevemannen David Attenboroughs bok Ett liv på vår planet – en vision för framtiden finns nu på svenska. Bokens första halva skildrar David Attenboroughs liv och hur planeten förändrats under hans hittills 94 år. Den andra halvan föreslår ett antal lösningar för hur jordklotet ska fås att räcka till för alla människor. Boken väver på ett elegant sätt samman klimatfrågan med behovet av biologisk mångfald och håller en genomgående hög kvalitet. Natur & Kultur.

Kulturkrock i ekoby

Annas tåg går sönder och hon hamnar av en slump som gäst i ekobyn Ljuskällan. Hanna Landahl skriver om hur livet kan förändras och skildrar (emellanåt ganska elakt) livet i en ekoby i romanen Ljuskällan. Bokförlaget Polaris.

Personligt om hållbarhetsresan

Weeping Willows-sångaren Magnus Carlson skriver tillsammans med Caminos chefredaktör Johanna Stål om sin väg från flygresor och biffar på grillen till ett mer hållbart liv. Boken heter En annan framtid – Magnus Carlsons hållbarhetsresa. Här står klimatfrågan i fokus och vi får bland annat följa Magnus Carlsons klimatinvägning och utvecklingen av hans personliga klimatpåverkan. I boken blandas berättelser ur Magnus Carlsons händelserika liv med forskarintervjuer och konkreta tips och råd. Forum

Cirkulära tips

Från Blocket och bokförlaget Max Ström kommer boken Bättre begagnat, som ska inspirera och hjälpa den som vill förlänga livet på sina tillhörigheter. Boken är skriven av Johan Tell och består av en mängd tips och råd för bland annat cykelservice, skovård och klädförvaring. Max Ström.

Kul utomhus

Allt fler vill ut i naturen – men vad gör man egentligen där ute? Hur ska man klä sig? Och vad är spännande för mig själv eller barnen just nu? För den som är van vid tillrättalagd underhållning i stan eller på datorn kan en tallskog te sig ganska oinspirerande. I årets bok från Naturskyddsföreningen Ut i naturen finns därför tips och råd från rutinerade naturälskare om allt från klädsel till säsongens happenings runt om i Sverige. Ut och njut! Författare: Erik Hansson. Bonnier Fakta.

Natur och religion

I boken Granskogsfolk utforskar Erik Thurfjell svenskens förhållande till naturen. Genom intervjuer med ett sjuttiotal personer åskådliggör han naturens roll i våra liv. Boken är skriven som en del i ett forskningsprojekt finansierat av Östersjöstiftelsen. Norstedts.

Årets Pandabok

Naturlycka – Årets Pandabok.

Världsnaturfonden WWF har utsett årets Pandabok: Naturlycka av Ola Jennersten. Boken handlar om både den vilda naturen och vad den som har en trädgård kan göra för att bidra. Ola Jennersten arbetar som naturvårdsexpert på WWF. Bazar förlag.

Klimatkunskap för näringslivet

På nära 450 sidor ritar Rebecka Carlsson upp kartan för framtidens näringsliv. Hon är själv entreprenör och inspiratör med bakgrund från bland annat Stanford. Boken Exponentiell klimatomställning ska kunna läsas av personer utan förkunskap om klimatfrågan, och innehåller därför en hel del basinformation. Men också avsnitt om hållbarhetstrender att hålla koll på, och hållbar affärsutveckling. Lava Förlag.

Mekanismerna bakom besluten

Vi vet vad vi borde göra, men ändå blir det inte alltid så. Varför? Den frågan försöker Anderas Nilsson svarar på i boken Klimat och psykologi – Varför vi inte agerar hållbart och vad vi kan göra åt det. Det är en lärobok, men fullt läsbar även för icke-studenter. Här får vi bland annat träffa den glada grisen O.J. och familjen Karlsson som kämpar med motivationen. Studentlitteratur.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.