nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Mera extremt väder och andra klimatförändringar utgör ett hot mot den finansiella stabiliteten.
Mera extremt väder och andra klimatförändringar utgör ett hot mot den finansiella stabiliteten. FOTO: Shutterstock

”Klimatförändringar – hot mot ekonomin”

Klimatförändringar kommer att leda till stora förändringar i vårt ekonomiska och finansiella system. Det kan med tiden utgöra ett allt större hot mot vår ekonomi, visar en ny regeringsrapport.

  • Annons 1

Finansinspektionen, FI, har på uppdrag av regeringen lämnat en rapport om hur klimatförändringen påverkar den finansiella stabiliteten i Sverige. De slutsatser som dras, baseras på en rapport från forskare på Grantham Research Institute, GRI.

Bland annat konstateras att den globala uppvärmningen och den stigande havsnivån i förlängningen kan innebära risker för det finansiella systemet. En direkt konsekvens av denna utveckling är att försäkringskostnaderna kommer att öka i takt med att skadorna blir större. Samtidigt uppstår även mer indirekta kostnader och risker till följd av förstörda ekosystem, ökade hälsoproblem och en lägre produktivitetstillväxt.

– Finansinspektionen kommer därför att arbeta för en ökad förståelse i finanssektorn om dessa risker, säger Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen.

Rapporten tar också upp vikten av att utveckla kunskapen om hur klimatrelaterade risker kan slå på finansföretagen och det finansiella systemet.

– Företagen behöver utveckla stresstester och scenarieanalyser för att fånga hur sårbarheten mer konkret kan komma till uttryck och få indikationer på var olika förebyggande åtgärder kan behöva sättas in, säger Erik Thedéen.

Klimatrisker ökar också bankernas behov av att ha rejäla kapitalbuffertar, för att ha en god motståndskraft inom det finansiella systemet. Men FI bedömer inte att den motståndskraften behöver höjas i dagsläget.

I en kommande rapport ska FI ta fram förslag på hur den finansiella sektorn kan bidra till att uppfylla hållbarhetsmålen.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

”Trerättersmenyn jag önskar från miljöministrarna”

krönika

Flertalet frågor som förra miljöministern, Åsa Romson, lyfte fram, hänger i luften – bordet är under dukning. Det gäller på både Karolina Skogs miljödepartement och UD, där Isabella Lövin parallellt med bistånd ansvarar för klimatet. För att hinna till bords under mandatperioden får både Skog och Lövin bära flera tallrikar samtidigt. Det skriver KTH-forskaren Mikael Karlsson i en krönika.

”Utsläppen från trafiken måste minska 70 procent”

Den dåliga luften i våra större städer ger hälsoskador som kostar 30-42 miljarder per år. Därför måste luftföroreningarna minska. På onsdagen överlämnade Miljömålsberedningen sitt förslag för en ny klimat- och luftpolitik till regeringen.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Svensk lånegarderob gör internationell succé

Kläder från en rad svenska modeföretag har nu lånats över hela världen under fyra månader. Svenska institutets och Visit Swedens initiativ för hållbart mode, ShareWear, har nått 376 miljoner människor i 117 länder.