nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Hästar går ofta ute året runt. Nu visar ny forskning att hästar kan orsaka så mycket som 60 kilo fosfor per hektar i en hage.
Hästar går ofta ute året runt. Nu visar ny forskning att hästar kan orsaka så mycket som 60 kilo fosfor per hektar i en hage. FOTO: Shutterstock

”Hästhagar är ett dolt miljöhot”

Hästar kan tillföra 60 kilo fosfor per hektar i en hage. Det är nästan tre gånger så mycket som lantbrukare får lov att lägga på sina åkrar. Tjänstemän och forskare vill nu att hästhagar ses som ett miljöhot.

 • Annons 1

Hästhagar upptar en tiondel av Sveriges jordbruksmark. Men få hästägare är medvetna om att de bidrar till övergödningen av våra vatten.

– Det här är ett stort problem som verkligen behöver uppmärksammas, och det är ett antal projekt på gång nu i kommunerna, säger Gunilla Lindgren på Länsstyrelsen i Uppsala län, till tidningen Hav & Vatten.

Ute året runt

Till skillnad från kor är hästar ute i hagen varje dag, året runt. Forskning vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, visar att hästar kan tillföra så mycket som 60 kilo fosfor per hektar i en hage. Ändå är de få som ser hästen och hästhagen som ett miljöhot.

– De flesta har absolut ingen aning om vad deras hästar släpper ut. Ska man lösa problemet är första steget att informera, säger hästägaren Nadja Andréewitch, som nyligen gjort ett examensarbete vid Mälardalens högskola om fosforläckage från hästhagar.

Kommentarer

4 reaktioner till “”Hästhagar är ett dolt miljöhot””

 1. Monica Hedlund skriver:

  Uppgifterna kommer från senaste numret av tidningen Hav & Vatten, från Havs- och vattenmyndigheten. De hänvisar till forskning från bland annat SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.
  https://issuu.com/havochvatten/docs/hav1604_e
  Har du andra uppgifter, Tobbe?

 2. Tobbe skriver:

  ”Hästhagar upptar en tiondel av Sveriges jordbruksmark.”
  Varifrån kommer dom uppgifterna?
  Om man nu ska slå på stora trumman och påvisa ett miljöproblem så vore det bra om man höll sig till sanningen, inte sant?

 3. Mikael Werner skriver:

  Hästar kan tillföra 0 kilo fosfor per hektar i en hage. Den fosfor som finns i marken tas upp av det växande gräset som konsumeras av hästarna och sedan tillförs jorden i form av gödsel som tas upp av det växande gräset… Ett underbart och livgivande kretslopp där inget tillförs och inget avges, perfekt ned till atomnivå. I en hage där hästar hålls vintertid och utfodras med hö, samlas gödseln upp och används för bl.a. grönsaksodling där den tillförda fosforn lämnar odlingen i form av mat för människor och djur. Om något så innebär detta att vallen där hö tas på sikt utarmas på fosfor. Vi får ett miljöfarligt underskott på fosfor. De forskare och tjänstemän som hävdar att hästhagar är ett dolt miljöhot och vill att hästhagar ses som ett miljöhot är ett ypperligt exempel på hur farligt det är med bristande kunskap och dolda agendor. Genom att studera förvridna specialfall och åsidosätta grundläggande forskaretik sprider man falsk propaganda. Oavsett om det görs medvetet eller omedvetet så är det faktiskt lika illa.

  1. Monica Hedlund skriver:

   Har du annan forskning att åberopa, Mikael, så är det ok att du lägger ut en länk eller rapporttitel här.

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Klimatsmart energi sparar miljoner

Det toppmoderna energisystemet vid Norrlands universitetssjukhus, Nus, i Umeå består bland annat av en av världens största geoenergianläggningar. På mindre än ett år har det minskat landstingets energikostnader med över två miljoner kronor.

 • Annonskod Huvudspalten 4

De nya miljölagarna 2017

Minskad förbrukning av plastkassar, striktare regler för torvbrytning och justeringar av industriutsläppssdirektivet – det är innehållet i några av de nya lagar och förordningar som börjar gälla i år.