nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Eldning av sopor är orsaken till att förnybar energi gått om de fossila energikällorna enligt forskning från högskolan i Halmstad. FOTO: Shutterstock

Eldning av sopor bakom fina förnybarhetssiffror

De senaste 15 åren har det skett en övergång från fossila energikällor till förnybara i Sverige. Det brukar förklaras som en konsekvens av politiska satsningar och miljöinnovationer. I själva verket beror det på att vi eldar mer sopor än tidigare, enligt forskning från högskolan i Halmstad.


  • Annons 1

– Verkligheten är tyvärr inte så flott som många politiker har gett intryck av. Den övergång som vi har sett handlar inte om några högteknologiska miljöinnovationer utan om enkla omställningar, säger Mikael Sandberg, professor i statsvetenskap vid högskolan i Halmstad.

Han har tillsammans med en kollega gått igenom statistik från SCB om vilka energikällor svenska organisationer och företag använt mellan 2003 och 2011. 2006 skedde ett skifte– då blev icke-fossila energikällor vanligare än fossila.

Eldar sopor

Den stora anledningen är att kommunerna började elda sopor och träavfall i stället för olja. Den ökade användningen av icke-fossila energikällor har dock inte har lett till någon nämnvärd utsläppsminskning av växthusgaser i atmosfären.

– Eldning av träflis och sopor släpper ut lika mycket koldioxid som olja. Men det är ändå att föredra – det är material som redan finns på jordens yta och därför bättre för den totala energibalansen, säger Mikael Sandberg.

Här kan du läsa mer

 

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Kemikalieinspektionen försvarar beslut om bekämpningsmedel

Myndigheten försvarar det kritiserade beslutet om att tillåta växtskyddsmedlet Gaucho i sockerbetsodlingar. Dispensen för medlet som innehåller neonikotinoider gäller i fyra månader under våren 2019 och kan skada bin.

  • Annonskod Huvudspalten 4