nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Eldning av sopor är orsaken till att förnybar energi gått om de fossila energikällorna enligt forskning från högskolan i Halmstad.
Eldning av sopor är orsaken till att förnybar energi gått om de fossila energikällorna enligt forskning från högskolan i Halmstad. FOTO: Shutterstock

Eldning av sopor bakom fina förnybarhetssiffror

De senaste 15 åren har det skett en övergång från fossila energikällor till förnybara i Sverige. Det brukar förklaras som en konsekvens av politiska satsningar och miljöinnovationer. I själva verket beror det på att vi eldar mer sopor än tidigare, enligt forskning från högskolan i Halmstad.


  • Annons 1

– Verkligheten är tyvärr inte så flott som många politiker har gett intryck av. Den övergång som vi har sett handlar inte om några högteknologiska miljöinnovationer utan om enkla omställningar, säger Mikael Sandberg, professor i statsvetenskap vid högskolan i Halmstad.

Han har tillsammans med en kollega gått igenom statistik från SCB om vilka energikällor svenska organisationer och företag använt mellan 2003 och 2011. 2006 skedde ett skifte– då blev icke-fossila energikällor vanligare än fossila.

Eldar sopor

Den stora anledningen är att kommunerna började elda sopor och träavfall i stället för olja. Den ökade användningen av icke-fossila energikällor har dock inte har lett till någon nämnvärd utsläppsminskning av växthusgaser i atmosfären.

– Eldning av träflis och sopor släpper ut lika mycket koldioxid som olja. Men det är ändå att föredra – det är material som redan finns på jordens yta och därför bättre för den totala energibalansen, säger Mikael Sandberg.

Här kan du läsa mer

 

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.