nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Utsläpp av ballonger bidrar till ökningen av plast i haven. FOTO: Shutterstock

Ballonger hotar livet i haven

Varje år släpps miljontals heliumfyllda ballonger upp i luften i samband med olika event och festligheter. Det bidrar till nedskräpningen av haven och hotar djurlivet, visar nya studier.

  • Annons 1

Det är Kommunernas internationella miljöorganisation, Kimo, som uppmärksammat frågan om nedskräpning i samband med stora utsläpp av ballonger.

– Det finns mer miljövänliga alternativ när man vill fira, säger Derya Tumayer, ordförande för Kimo Sverige, som vill att både Sverige och EU förbjuder utsläpp av heliumballonger.

Studier i bland annat Sverige, Nederländerna och Storbritannien visar att en ökande del av det marina skräpet kommer från just ballonger. Det är ett hot mot djurlivet i havet. Många havslevande djur sväljer ballongerna i tron att det är mat, vilket kan leda till stopp i deras matsmältningssystem så att de långsamt svälter ihjäl.

Kimo har nu kontaktat EU-kommissionen för att få EU att förbjuda stora ballongutsläpp utomhus. Organisationen pekar också på att det finns mer miljövänliga alternativ när man vill skapa feststämning i olika sammanhang och nämner flaggor, stora såpbubblor, vindsnurror och drakflygning.

Kimo är ett internationellt nätverk av cirka 70 kustnära kommuner med målet att minska föroreningar i Nordsjön och Östersjön. I Sverige finns ett dussin medlemmar: Göteborg, Helsingborg, Kungälv, Lomma, Malmö, Orust, Simrishamn, Sotenäs, Tanum, Tjörn, Varberg och Öckerö.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4