Yvo de Boer kritiserar EUs klimatmål

EU har misslyckats med att övertyga resten av världen att man tar klimathotet på allvar. Det menar Yvo de Boer, FNs avgående klimatchef.

Yvo de Boer kritiserar EUs klimatmål

Uttalandet ska ha kommit under en hearing i EU-parlamentet i förra veckan, skriver nyhetsbyrån Euractiv. Yvo de Boer pratade bland annat om att en av anledningarna till att förhandlingarna gick så långsamt berodde på att många länder, och då främst utvecklingsländerna, kände misstro. Något som han anser delvis är EUs fel.

Han anser inte att EUs mål att minska växthusgaserna med 20 procent till 2020 utifrån 1990-års nivåer är högt. Istället menar han att målet är så enkelt att nå att det ökat misstankarna från utvecklingsländerna.

– Många av de diskussioner som ni har inom Europa är inte särskilt privata. Resten av världen vet att kommissionen sagt till EUs medlemsstater att en minskning på 20 procent är en ”piece of cake” och att en minskning med 30 procent inte skulle ruinera EUs ekonomi, sa Yvo de Boer och påpekade att länder i resten av världen därav måste ha frågat sig varför 30-procentsmålet togs bort.

Yvo de Boer lämnar sin nuvarande post på UNFCCC för att börja jobba på KPMG i juli.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.