Åtta plastflaskor = en VM-tröja

Vad har landslagsspelarna på bilden gemensamt, förutom att de ska spela i Sydafrika i sommar? Alla bär de en VM-tröja av återvunna plastflaskor.

Åtta plastflaskor = 
en VM-tröja

Nike står bakom idén och har försett bland annat Portugal, Brasilien, USA, Sydkorea och Nederländerna med de miljövänligare tröjalternativen. När fotbolls-VM i Sydafrika kickar igång kommer spelarna i dessa lag att bära tröjor av återvunnen polyester. Åtta plastflaskor har gått åt för att tillverka en tröja.

– Vi förser idrottare med nydesignade tröjor som inte bara ser bra ut och levererar prestationsfördelar, men som också är gjorda av återvunnet material, vilket minskar miljöpåverkan, sade Charlie Denson, Nikes varumärkeschef, vid en pressträff tidigare i år.

29 fotbollsplaner

Plasten kommer från japanska och taiwanesiska soptippar. Materialet smälts ned och görs om till spunnen tråd som sedan kan användas till att göra tröjor.

Enligt företagets egna beräkningar minskar den nya processen energiförbrukningen med upp till 30 procent jämfört med om man tillverkar polyester från scratch.

De nya tröjorna innebär att uppemot 13 miljoner plastflaskor slipper hamna på tippen. Inte helt oväntat har Nike även räknat om hur många fotbollsplaner som skulle behövas för att rymma dessa flaskor: svaret blev 29.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.