WWF uttrycker oro efter avslutat toppmöte om Amazonas

AVSKOGNING Det sydamerikanska toppmötet i Belém, Brasilien, avslutades på onsdagen. Åtta länder enades om en gemensam miljöpolitik och samarbetsåtgärder, men misslyckades med att enas om ett konkret mål för att stoppa avskogningen.

WWF uttrycker oro efter avslutat toppmöte om Amazonas
WWF beklagar att de åtta länderna i Amazonas inte lyckades enas. Foto: Adobe Stock.

Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva, som har satsat sin internationella rykte på att förbättra Brasiliens miljöstatus, har drivit på för att regionen ska enas kring en gemensam politik för att avsluta avskogningen senast 2030. Men det två dagar långa toppmötet i brasilianska Belém, som avslutades på onsdagen, resulterade i stället i en allians där varje land följer sina egna avskogningsmål.

Enligt WWF är det betydelsefullt att ländernas ledare förstår allvaret i situationen och att tiden är knapp, men man uttrycker beklagan över att de åtta länderna inte kunde enas om en gemensam strategi för framtida åtgärder.

”Brasilien och Colombia har åtagit sig att stoppa avskogningen till 2030, men detta mål accepterades inte av andra länder. Presidenterna beslutade att skapa en ”Amazon Alliance för att bekämpa avskogning”. Ändå kom de inte fram till en överenskommelse om ett enhetligt mål mellan länderna, vilket är absolut nödvändigt för att undvika punkten utan återvändo”, skriver organisationen i en kommentar.

Under den sista dagen avstod presidenterna från Bolivia och Peru från att delta i mötena, enligt rapporter från TT. Presidenten för Colombia, Gustavo Petro, valde också att stanna på sitt hotellrum på grund av en pågående inrikespolitisk kris.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.