WWF sätter tryck på kryssningsfartyg

Mer än hälften av kryssningsfartygen tömmer sitt avfallsvatten i Östersjön. Det hävdar WWF som nu yrkar på ett förbud mot avfallsdumpning för alla passagerarfartyg.

WWF sätter tryck på kryssningsfartyg

Enligt WWF lovade kryssningsrederiernas europeiska intresseorganisation, European Cruise Council, förra året att frivilligt sluta dumpa avfallsvatten i havet. Kravet var att mottagningstationerna i hamnarna skulle hålla hög standard och inte innebära några extra kostnader.

WWF anser att Stockholms hamn motsvarar rederiernas krav men hävdar att mer än hälften av kryssningsfartygen väljer att inte tömma avloppsvattnet i hamnen.

– Problemet är att det inte finns några lagar för det här. På land hade det självklart varit otänkbart med utsläpp av den här storleken. Med tanke på att många av de ansvarsfulla fartygen tömmer mellan 500-1 000 kubikmeter svartvatten i Stockholms hamns anläggningar kan man göra sig en vag men obehaglig uppfattning om vilka mängder som dumpas ute i havet av de andra fartygen, säger Mattias Rust, sjöfartsansvarig på WWF.

Vid Internationella Sjöfartsorganisationen, IMO:s, miljömöte i slutet av september kommer WWF att tala om ett förbud av dumpning i Östersjön.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.