Way och West förgrönas med standard

Den svenska evenemangsbranschen ska bli mer hållbar med hjälp av en iso-standard som fokuserar på miljö och socialt ansvar. Way out West är en av de festivaler som är med och utvecklar standarden. Helt klar ska den vara till OS i London 2012.

Way och West förgrönas med standard

Som M&U tidigare skrivit om är Sis i full fart med att ta fram en standard för hållbara evenemang så att branschen ska få en metod att arbeta systematiskt med miljö- och sociala frågor. Dilemmat med större evenemang är att miljö- och sociala frågor lätt kan hamna mellan stolarna när många parter är inblandade och evenemangen hamnar utanför kontrollen i den dagliga verksamheten.

Redan nu använder sig flera arrangörer av de riktlinjer som man hittills kommit överens om. En av dem är konsert och evenemangsföretaget Luger/Live Nation. De har nyligen arrangerat musikfestivalen Way Out West i Göteborg enligt den nya iso-standardens riktlinjer.

– Under Way Out West är miljömedvetenheten genomgående. Det syns i allt från att vi endast säljer ekologisk mat, sopsorterar allt avfall, har miljövänliga transporter, använder oss av resurssnål el till att banden erbjuds grönt boende, förklarar Fredrik Holmstedt på Luger/Live Nation.

Luger/Live Nation arbetar även med att sprida miljömedvetenheten inom företaget, samt påverka leverantörerna genom att kräva miljövänliga alternativ. Det är också viktigt att evenemangsbesökarna känner sig delaktiga i arrangörernas hållbarhetssatsning.

– Vår utmaning är att evenemangen ska vara allt häftigare samtidigt som kraven på miljö och socialt ansvar ökar. Vi vill att besökarna ska känna att de bidrar till en mer hållbar utveckling genom att besöka våra konserter. När besökarna kommer till ett bra evenemang som samtidigt arrangeras med ett miljö- och socialt tänk har de möjlighet att ställa tydligare krav på framtida evenemang, säger Fredrik Holmstedt.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.