Vem och vad bestämmer vad ”grön” IT är?

Att förlita sig på märkningar som Energy Star för elektronikprodukter kan vara vilseledande menar Thomas Drape på Allied Telesis. Istället anser han att produkter måste göras energisnåla från grunden.

Att betygsätta produkters överensstämmelse med Energy Star-märkningen är en bra utgångspunkt för att uppmuntra företag att röra sig åt det ”gröna” hållet, men systemet har också många nackdelar och kan inte i sig själv användas som en måttstock för en produkts energiförbrukning eller energieffektivitet. En 13-tums och en 42-tums datorskärm kan bägge vara Energy Star-märkta, men 42-tummaren förbrukar betydligt mer ström än den mindre skärmen. Energiförbrukningen beror också väldigt mycket på vad användaren gör med datorn eller utrustningen. Till exempel kan en användare spara mycket mer ström genom att stänga av strömmen på en dator eller annan apparat som inte är Energy Star-märkt, än att låta en med märkning stå på över natten. Att förlita sig helt på märkningar som Energy Star för att minska ett företags koldioxidförbrukning kan därför ge användaren en falsk känsla av att ”rädda planeten”.

Ett av de bästa sätten att betygsätta produkters energiförbrukning är med A–G-skalan som används för vitvaror. Kylskåp är stora energiförbrukare eftersom de är på hela tiden, så det är viktigt att skaffa en energisnål modell. Tack vare tillverkarnas många förbättringar är de flesta modeller nu energisnålare än någonsin och märks till och med med A++ eller A+*. Energy Star-märkningen är jämförelsevis nästan för simpel, eftersom det antingen är ”ja”, denna produkt är Energy Star-kompatibel, eller ”nej”, den är inte det. Men hur strömsnålt är ”ja”?

Allied Telesis strategi under 2009 är att göra sina produkter så energisnåla som möjligt. Företaget bygger in högeffektiva nätenheter på 80–85 procent i sina produkter. De ”gröna” produktserierna har en unik ECO-switch, en strömbrytare som automatiskt försätter enheten i strömsparläge genom att stänga av lysdioder och andra icke-nödvändiga funktioner. Lysdioder måste inte nödvändigtvis vara på hela tiden. Även om varje lysdiod drar väldigt lite ström blir det en hel del om man betänker hur många miljoner lysdioder som finns på alla apparater runt om i världen.

Att utveckla produkter som är verkligt gröna handlar inte om fiffiga tilläggsfunktioner eller energimärkningar; det handlar om att göra i grunden vettiga konstruktioner. Allied Telesis undersöker hur företaget kan spara ström genom att konstruera om sina produkter på ett smart sätt. Till exempel har man gjort den inbyggda fläkten i den senaste serien ECO-switchar mycket mindre. Detta medför ett antal fördelar: En normalstor fläkt kräver mer ström för att rotorbladen ska kunna snurra. Detta skapar i sin tur buller och fläkten löper större risk att fallera än många andra komponenter.

I framtiden kommer företagen att drivas hårdare av affärsmässiga krav och behovet av att kostnadseffektivisera, och då kommer man av naturliga skäl att minska strömförbrukningen i datacenter och stora nätverk. Allied Telesis tar därför in sina produkter på ritbordet igen och bygger om dem noggrant från grunden, så att varje komponent ska vara så strömsnål som möjligt.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.