Att betygsätta produkters överensstämmelse med Energy Star-märkningen är en bra utgångspunkt för att uppmuntra företag att röra sig åt det ”gröna” hållet, men systemet har också många nackdelar och kan inte i sig själv användas som en måttstock för en produkts energiförbrukning eller energieffektivitet. En 13-tums och en 42-tums datorskärm kan bägge vara Energy Star-märkta, men 42-tummaren förbrukar betydligt mer ström än den mindre skärmen. Energiförbrukningen beror också väldigt mycket på vad användaren gör med datorn eller utrustningen. Till exempel kan en användare spara mycket mer ström genom att stänga av strömmen på en dator eller annan apparat som inte är Energy Star-märkt, än att låta en med märkning stå på över natten. Att förlita sig helt på märkningar som Energy Star för att minska ett företags koldioxidförbrukning kan därför ge användaren en falsk känsla av att ”rädda planeten”.
Ett av de bästa sätten att betygsätta produkters energiförbrukning är med A–G-skalan som används för vitvaror. Kylskåp är stora energiförbrukare eftersom de är på hela tiden, så det är viktigt att skaffa en energisnål modell. Tack vare tillverkarnas många förbättringar är de flesta modeller nu energisnålare än någonsin och märks till och med med A++ eller A+*. Energy Star-märkningen är jämförelsevis nästan för simpel, eftersom det antingen är ”ja”, denna produkt är Energy Star-kompatibel, eller ”nej”, den är inte det. Men hur strömsnålt är ”ja”?