nr-logo

Hållbarhet i praktiken

På fem år ska Vattenfall köpa in 3500 elbilar.

Vattenfall satsar på elbilar

Statliga energijätten Vattenfall ska byta ut 3 500 tjänste- och servicebilar i Sverige, Nederländerna och Tyskland mot eldrivna fordon.

  • Annons 1

Vattenfall har som mål att vara klimatneutrala till 2050. EU:s medlemsländer och Europaparlamentet har kommit överens om att utsläppen från transporter ska minskas med 60 procent till 2050.

– I och med beslutet att omvandla vår fordonsflotta bidrar vi inte bara till att minska koldioxidutsläppen i Europa, utan vi vill också föregå med gott exempel för andra företag, säger Martijn Hagens,  ansvarig för E-mobility inom Vattenfall.

Under en femårsperiod, med början i januari 2017, kommer Vattenfall gradvis att byta ut 1 700 bilar i Sverige, 1 100 i Tyskland och 750 i Nederländerna. Fordonstyperna varierar från personbilar till fordon för teknisk support och skåpbilar.

EU-standard behövs

Vattenfall stödjer EU:s arbete med att uppnå noll utsläpp inom transportsektorn, men vill att åtgärder vidtas för att EU:s strategi ska kunna omvandlas till konkreta riktlinjer och resultat.

Martijn Hagens anser att striktare standarder för koldioxidutsläpp på EU-nivå skulle kunna göra biltillverkarna mer övertygade om att elfordon är rätt väg att gå, något som skulle kunna leda till en större marknad och lägre priser på elbilar.

– Trenden mot mer överkomliga batterier som ger större räckvidd växer sig allt starkare, vilket är anledningen till att vi anser att tiden är mogen att göra denna förändring. Men elbilar kräver fortfarande stora ekonomiska investeringar. Och om man tittar på exempelvis skåpbilar för företag finns det inte mycket att välja på än, säger han.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.