Vattenfall satsar på elbilar

Energi Statliga energijätten Vattenfall ska byta ut 3 500 tjänste- och servicebilar i Sverige, Nederländerna och Tyskland mot eldrivna fordon.

Vattenfall satsar på elbilar

Vattenfall har som mål att vara klimatneutrala till 2050. EU:s medlemsländer och Europaparlamentet har kommit överens om att utsläppen från transporter ska minskas med 60 procent till 2050.

– I och med beslutet att omvandla vår fordonsflotta bidrar vi inte bara till att minska koldioxidutsläppen i Europa, utan vi vill också föregå med gott exempel för andra företag, säger Martijn Hagens,  ansvarig för E-mobility inom Vattenfall.

Under en femårsperiod, med början i januari 2017, kommer Vattenfall gradvis att byta ut 1 700 bilar i Sverige, 1 100 i Tyskland och 750 i Nederländerna. Fordonstyperna varierar från personbilar till fordon för teknisk support och skåpbilar.

EU-standard behövs

Vattenfall stödjer EU:s arbete med att uppnå noll utsläpp inom transportsektorn, men vill att åtgärder vidtas för att EU:s strategi ska kunna omvandlas till konkreta riktlinjer och resultat.

Martijn Hagens anser att striktare standarder för koldioxidutsläpp på EU-nivå skulle kunna göra biltillverkarna mer övertygade om att elfordon är rätt väg att gå, något som skulle kunna leda till en större marknad och lägre priser på elbilar.

– Trenden mot mer överkomliga batterier som ger större räckvidd växer sig allt starkare, vilket är anledningen till att vi anser att tiden är mogen att göra denna förändring. Men elbilar kräver fortfarande stora ekonomiska investeringar. Och om man tittar på exempelvis skåpbilar för företag finns det inte mycket att välja på än, säger han.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.